Cancerul de colon ar putea fi provocat de o bacterie

Intestinul omului adăpostește miliarde de bacterii care contribuie la menținerea sănătății fizice și mentale. Dar potrivit unui nou studiu, publicat în revista Science, microbiomul intestinal ar putea, de asemenea, să găzduiască și alte bacterii, de această dată nefaste.

Astfel, un microb comun intestinului uman este bănuit că joacă un rol major în dezvoltarea cancerului colorectal, al doilea cancer cel mai sever și al treilea ca răspândire la nivel global, cu aproximativ 2 milioane de cazuri noi diagnosticate și un milion de decese anual.

Riscul de cancer colorectal la bărbați este de 1 la 23, față 1 la 25 în cazul femeilor.

Cancer de colon factori de risc

Principalii factori de risc sunt cei obișnuiți: vârsta, tabagismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea și în plus alimentația săracă în fructe și legume, dar bogată în mezeluri. De asemenea, o boală inflamatorie intestinală poate să mărească riscul de cancer colorectal.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Yale, care a realizat acest studiu, a descoperit că unele sușe ale bacteriei Morganella morganii – o bacterie care se înmulțește în intestinele pacienților afectați de boli inflamatorii ale intestinului – produc celule toxice pentru ADN-ul uman.

”Am descoperit că diverși microbi intestinali au efecte dăunătoare asupra ADN-ului, ceea ce sugerează că genotoxicitatea  ar putea fi mai amplă decât se credea anterior”, a spus Noah Palm, coautor al studiului.

Cercetătorii au analizat peste 100 de tipuri de bacterii la pacienți afectați de boala inflamatorie a intestinului, un alt factor de risc cunoscut pentru cancerul colorectal.

Cancer de colon simptome

Principalele simptome asociate cu cancerul colorectal sunt: tulburările de tranzit (diaree, constipație), scaune cu sânge, sângerare rectală, senzație de balonare, crampe și dureri abdominale, starea de oboseală, anemie, scăderea în greutate neîntemiată. Majoritatea semnelor și simptomelor pot să fie asociate cu alte boli. Ele nu trebuie ignorate, ci dimpotrivă trebuie consultat medicul de urgență.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...