Cancerul în Europa: Impactul devastator al Covid asupra diagnosticului și tratamentului pacienților

Publicat: 01 dec. 2021, 09:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancerul în Europa: Impactul devastator al Covid asupra diagnosticului și tratamentului pacienților
FABC face un apel către oficialii României pentru a demara și a adopta cât mai repede posibil un Plan Național de Cancer

În timp ce toată atenția s-a concentrat asupra luptei contra Covid, în Europa, diagnosticul și tratamentul cancerului a fost total neglijat. Universitatea Queen din Marea Britanie și Organizația Europeană a Cancerului evidențiază amploarea consecințelor întreruperii diagnosticării și a tratamentului cancerului, transmite Euronews.

Se știe că spitalele și centrele medicale de pe tot continentul au fost în situația de a amâna sau a anula tratamente și intervenții chirurgicale pentru a reduce expunerea persoanelor vulnerabile și bolnave, în special de cancer, riscului de Covid.

Mark Lawler, profesor de sănătate digitală la Queen University Belfast, spune că ”pacienții cu cancer nu pot aștepta” și că ”impactul dezatruos al Covid-19 asupra pacienților cu cancer și serviciilor de cancer nu poate fi ignorat”.

Am dezvoltat un instrument de date ușor de utilizat care va ajuta la evaluarea provocărilor și inegalităților în furnizarea de servicii de îngrijire a cancerului pe care le-au experimentat țările europene în perioada pandemiei”, mai spune Mark Lawler, care este și co-președinte al rețelei speciale a Organizației Europene a Cancerului, citat de Euronews.

Iată doar câteva informații cheie colectate în Data Navigator.

Austria: O suspendare de două luni a depistarii precoce a cancerului de sân a însemnat că numărul procedurilor de screening efectuate în lunile aprilie și mai 2020 a scăzut cu 70% față de aceeași perioadă a anului precedent. Noile diagnostice de cancer mamar și ginecologic au scăzut la jumătate în aprilie 2020 față de 2019.

Belgia: O scădere cu 81% a testelor de cancer și o reducere cu peste 44% a diagnosticelor de cancer. Aproximativ 11% dintre pacienții cu cancer s-au confruntat cu întârzieri ale chimioterapie și, în august 2021, mai erau 4.000 de diagnostice de cancer restante de confirmat.

Franța: Diagnosticele de cancer au scăzut cu 42% în aprilie 2020, comparativ cu anul precedent. Potrivit datelor transmise echipei de cercetare pentru Data Navigator, au existat aproximativ 93.000 de cazuri de cancer nediagnosticate doar în 2020. În ceea ce privește tratamentul, Franța s-a confruntat cu amânări ale intervențiilor chirurgicale de 60 de zile, cu restanțe de 200 de zile pentru chimioterapie.

Germania: În lunile martie și aprilie 2020, din cauza Covid-19, nu a fost trimisă nicio invitație femeilor pentru efectuarea de  mamografii. Noile diagnostice de cancer au scăzut cu peste 27% în aprilie 2020, comparativ cu anul precedent. La începutul pandemiei, 46,4% dintre pacienții cu cancer au raportat dificultăți în confirmarea datelor la procedurile de investigație, cum ar fi biopsiile și intervențiile chirurgicale, precum și spitalizările.

Irlanda: Cazurile de cancer de prostată detectate în 2020 au scăzut cu 67%, comparativ cu anul precedent. În august 2020, au scăzut cu 26%  trimiterile pentru tratamente la clinicile specializate în cancerul de prostată.

Italia: Aproximativ 52,5% dintre pacienții cu cancer pulmonar s-au confruntat cu întârzieri ale tratamentului cu chimioterapie. Femeile au așteptat 4,4 luni în medie pentru screening-ul cancerului de col uterin. De asemenea, a scăzut, în general, numărul intervențiilor chirurgicale, numărul operațiilor de cancer de colon scăzând la o treime față de 2019.

Polonia: Toate formele de tratament au fost afectate de pandemie. În special, s-au redus investigațiile în cazul cancerului de sân. De exemplu, numărul testelor mamografice efectuate în aprilie și mai 2020 a scăzut cu 94% față de 2019.

România: Deși datele sunt limitate, din cele la care a  avut acces Data Navigator, cercetătorii au descoperit că 77,5% dintre pacienții cu cancer au avut dificultăți în privința accesului la serviciile și programările medicale necesare, în timp ce internările în spital a pacienților cu cancer au scăzut cu 61%.

Spania: Comparativ cu perioada pre-pandemică, 38% dintre cazurile de cancer pulmonar au rămas nediagnosticate în 2020. Screening-ul pentru tumorile solide a scăzut mai mult de jumătate, s-au efectuat cu 57% mai puține citologii sau teste de screening, în 2020 comparativ cu precedentul, în timp ce biopsiile tumorale au scăzut cu 41%. În 2020, a existat o întârziere de 30 de zile la operațiile pentru cancerul colorectal.

Regatul Unit: Potrivit datelor furnizate de Macmillian Cancer Support, aproape un milion de persoane se confruntă cu unele întreruperi ale tratamentului. Testele de screening pentru cancerul de sân au fost deosebit de puternic afectate, cu aproximativ 986.000 de consultații anulate, potrivit organizației caritabile Breast Cancer Now.

În aprilie 2021, erau 4,6 milioane de pacienți care așteptau pentru operații, dintre care 300.000 au fost amânați mai mult de un an pentru intervenții chirurgicale.  S-a constatat o creștere cu 9,6% a numărului de decese în cazul pacienților cu cancer de sân cu diagnostic pus în ultimii cinci ani.