Când trebuie să schimbăm anvelopele de vară cu cele de iarnă? RAR a făcut anunțul!

Publicat: 20 oct. 2022, 13:26, de Vlad Stefan Orjan, în Auto , ? cititori
Când trebuie să schimbăm anvelopele de vară cu cele de iarnă? RAR a făcut anunțul!

În teorie, șoferii din Moldova își pot schimba cauciucurile de iarnă pe cele de vară chiar și din ziua de astăzi. Dacă până în 2014 în regulamentul  Circulației Rutiere era scris că acestea se poartă strict în perioada 1 decembrie – 1 martie, de atunci situația și condițiile s-au schimbat.

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat printr-un comunicat de presă demontarea mitului potrivit căruia șoferii sunt amendați dacă nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă la 1 noiembrie, dar și să clarifice situația anvelopelor tot sezonul (all seson).

După ce au apărut mai multe articole sau informații menite să panicheze conducătorii auto, RAR a clarificat situația.

,,În contextul apropierii sezonului rece, Registrul Auto Român prezintă modul de inscripționare a anvelopelor de iarnă conforme, așa cum prevede legislația de circulație
în vigoare. Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială,
anvelopele care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl.
mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare
în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. 

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu
zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de
modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind
circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.
Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la
acel moment.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc
pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data
calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să
fie sancționați contravențional!”, se arată în comunicatul emis de RAR.

Când se schimbă anvelopele de vară cu cele de iarnă?

Dacă ti-ai pus întrebarea pe ce dată trebuie schimbate anvelopele de vară, află că din punct de vedere legal nu există o dată fixă, legea menționând că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul în care șoseaua este acoperită cu polei, zăpada sau gheață. Specialiștii însă spun că este necesar să faci acest lucru atunci când temperatura de afară scade sub 7 grade Celsius. Așadar, pentru schimbarea anvelopelor trebuie să ții cont de condițiile meteo din zona în care te afli.

Dacă te întrebai cum poți recunoaște un cauciuc de iarnă, află că el ar trebui să aibă inscripționat simbolul fulgului de zăpadă sau marcajul 3PMSF.

Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară?

Sursă foto: anvelopestar.ro

Specialiștii recomandă schimbarea cauciucurilor atunci când temperatura medie zilnică ajunge la +5 grade Celsius, +7 grade Celsius.

La anumite autoturisme de generație mai nouă, când scade temperatura la +4 grade Celsius, pe panoul de instrumente apare un avertisment luminos însoțit și de un semnal sonor. Din punct de vedere legal, în lunile de iarnă: decembrie, ianuarie și februarie, sunt permise numai cauciucuri de iarnă, chiar dacă temperatura medie zilnică este mai mare. Cu toate acestea, nu este suficient să prindeți o zi cu astfel de temperaturi și să vă apucați de schimbarea anvelopelor.

Înainte de toate, trebuie să fiți sigur că nu apare o scădere bruscă a temperaturii, ninsoare sau alte fenomene meteo extreme. Astfel, pe lângă exercițiile aritmetice de calcul a temperaturii, important este să studiați prognozele pe termen lung. Dacă vă grăbiți și treceți la anvelope de vară și există temperaturi constante sub 0 grade Celsius pe termometru, lăsați mașina în garaj și folosiți alte mijloace de transport.