Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Publicat: 31 oct. 2020, 16:00, de Vlad Ciotoran, în Internațional , ? cititori
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova
candidații la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Opt candidați luptă pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova la alegerile de duminică, 1 noiembrie 2020. Dintre aceștia, trei sunt de stânga: Igor Dodon, Renato Usatîi și Violeta Ivanov), iar 5 candidați sunt de dreapta: Maia Sandu, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, Tudor Deliu și Octavian Țîcu. Dintre aceștia, ultimii trei sunt unioniști.

Profilul candidaților la alegerile din 1 noiembrie

Renato Usatîi (41 ani) este lider al opoziției populiste de stânga din Republica Moldova. În prezent ocupă funcția de primar al municipiului Bălți, în cel de-al doilea mandat. Renato Usatîi a făcut o serie de declarații controversate. Printre altele, el a afirmat că dacă va ajunge la putere va construi o replică a Marelui Zid Chinezesc la frontiera dintre România și Republica Moldova și că va închide Ambasada SUA și va face în loc un club de karaoke.

Fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase (45 ani) a participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea Maiei Sandu. A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al orașului Chișinău. Rezultatele alegerilor au fost însă, nevalidate. Andrei Năstase a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Tudor Deliu (65 ani) este candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la alegerile prezidențiale. A fost primul președinte al mișcării social-politice „Pentru Neam și Țară”, din 5 mai 2007 până în vara anului 2008, atunci când formațiunea a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova. Ulterior, Tudor Deliu s-a regăsit pe listele electorale ale PLDM.

La 9 septembrie 2018, în cadrul Congresului al VII-lea al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu a fost ales noul președinte al formațiunii. A îndeplinit această funcție până la data de 16 august 2020 când a fost reales la conducerea formațiunii Vlad Filat.

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon (45 ani), candidează pentru un nou mandat de șef al statului ca independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009. Începând cu anul 2009 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inițial ales pe listele PCRM. Un an mai târziu a părăsit fracțiunea PCRM din parlament.

La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președintele partidului. Igor Dodon nu ascunde apartenența sa politică pro-rusă, denigrând etnicii moldoveni sau români care locuiesc în Republica Moldova pentru atitudini „unioniste”.

De asemenea a afirmat în repetate rânduri că Republica Moldova ar trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan în detrimentul Uiunii Europene.

În urmă cu opt ani, Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), cu un steag bicolor roșu-albastru.

Violeta Ivanov (53 ani) a fost anunțată drept candidata Partidului ȘOR la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Ivanov a avut funcții în Guvernul Republicii Moldova, fiind viceministru (21 noiembrie 2007 și 27 februarie 2008) și ministru al ecologiei și resurselor naturale.

Din decembrie 2014 până în decembrie 2015 a fost președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) în parlament. A demisionat și s-a alăturat doi ani mai târziu Partidului Democrat din Moldova. În mai 2020, Ivanov a părăsit și acest partid și s-a înscris în partidul ȘOR.

Maia Sandu (48 ani) este președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Maia Sandu încearcă pentru a doua oară să câștige alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Este candidatul susținut de către pro-europeni și principalul contracandidat al lui Igor Dodon.

De profesie economistă, Maia Sandu a fost ministru al educației al statului vecin în 2012-2015 și prim-ministru în iunie-noiembrie 2019.

Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. În perioada 1995-1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), unde a obținut titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din 24 iulie 2012 până 30 iulie 2015 a fost ministru al educației în Republica Moldova.

A participat la alegerile prezidențiale din 2016, dar a pierdut în fața lui Igor Dodon.

La data de 8 iunie 2019 a fost desemnată și aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, dar Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională desemnarea Maiei Sandu.

Ulterior, Curtea Constituțională a revenit asupra deciziei

Pe 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înaintată de PSRM.

Activitatea de opoziție și protestatară a evoluat în participarea la constituirea Mișcării de Rezistență ACUM.

Octavian Țîcu (48 ani) este candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Unității Naționale. Conduce acest partid din 2019. În trecut, a fost membru al Partidului Popular European din Moldova. Este Deputat în Parlamentul Republicii Moldova (din 9 martie 2019)

Dorin Chirtoacă (42 ani) este președinte al Partidului Liberal. A fost edilul municipiului Chișinău, în  trei mandate consecutiv. Ultimul mandat de 4 ani și l-a întrerupt la 16 februarie 2018, când a demisionat.

Este susținător și promotor al ideii reunirii Republicii Moldova cu România. La 25 mai 2017, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost arestat de ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind suspectat de trafic de influență în așa-numitul dosar al “parcărilor cu plată”, și ținut în arest la domiciliu. La 10 noiembrie 2017 a fost eliberat de sub arest, dar plasat în continuare sub control judiciar. La 28 iulie 2017, la cererea procurorului, Judecătoria Chișinău a adoptat decizia de suspendare din funcția de primar a lui Dorin Chirtoacă.

Potrivit deciziei CEC, în România vor fi deschise 13 secții de votare.

Conform ultimului sondaj, niciunul nu are șanse să câștige primul tur, așa că disputa se va tranșa abia peste alte două săptămâni.

Conform unui sondaj realizat de compania Date Inteligente, citat de Radio Europa Liberă Moldova, ar fi vorba de o diferență de cinci procente între actualul președinte, Igor Dodon, și fostul premier Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).