Canicula mărește riscul de migrene și accidente vasculare cerebrale

Publicat: 18 iun. 2024, 09:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Canicula mărește riscul de migrene și accidente vasculare cerebrale
canicula migrene accidente vasculare cerebrale modificări climatice

Există o legătură între caniculă  și riscul de migrene și accidente vasculare cerebrale, demonstrează un studiu recent, realizat de un grup de cercetători din SUA.

În acest sens, cercetătorii de la Colegiul de medicină al Universității din Cincinnati , de la Școala de Medicină Icahn Mont Sinai și de la Teva Pharmaceuticals din SUA atrag atenția asupra modificărilor climatice .

”Modificările climatice reprezintă unul dintre factorii care declanșează majoritatea migrenelor curente”, subliniază Vincent Martin, director al Centrului pentru dureri de cap și dureri faciale din cadrul Gardner Neuroscience Institute  de UC și medic la UC Health, autorul principal al acestui studiu.

Hippocrate, părintele medicinei, credea că vremea și medicina erau strâns legate. Câteva mii de ani mai târziu, dovedim că vremea este importantă pentru sănătatea umană ”, conchide Al Peterlin, fost meteorolog șef al Departamentului Agriculturii din SUA și coautor al studiului.

Canicula și accidentul vascular cerebral

Trebuie subliniat că multe studii au demonstrat că la rândul lor,  pe fondul creșterii temperaturilor, migrenele reprezintă un factor major de risc pentru accidentul vascular cerebral, în special în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 34 de ani.

Potrivit unui studiu, în cazul adulților cu vârste  sub 35 de ani, care au un accident vascular cerebral, migrenele ar putea fi de vină. Aceste constatări au fost publicate în revista American Heart Association Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

”Migrena a fost cel mai puternic factor de risc netradițional de accident vascular cerebral în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 34 de ani, reprezentând 20% din accidentele vasculare cerebrale la bărbați și aproape 35% la femei”, notează autorii studiului.