Cantitate impresionantă de deșeuri ilegale oprită de Poliția de Frontieră Giurgiu, la intrarea în țară, în primele nouă luni ale anului

Publicat: 29 sept. 2021, 15:21, de Corina Matei, în ACTUALITATE , ? cititori
Cantitate impresionantă de deșeuri ilegale oprită de Poliția de Frontieră Giurgiu, la intrarea în țară, în primele nouă luni ale anului

Aproximativ 5.700 de tone de deşeuri au fost depistate, de la începutul anului şi până în prezent, de polițiștii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu ca fiind transportate ilegal, cele mai multe cazuri fiind la graniţa cu Bulgaria.

Potrivit datelor centralizate de IPTF Giurgiu, în primele nouă luni ale acestui an, în zona de competenţă au fost înregistrate 79 de cazuri cu aproximativ 5.700 de tone de deşeuri transportate ilegal;  cel mai folosit punct de intrare în România a fost PTF Giurgiu, urmat de PTF Călăraşi, Turnu Măgurele, Calafat, Bechet şi PTF Zimnicea.

În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente, respectiv Garda Naţională de Mediu și Direcţia Generală a Vămilor, s-a stabilit că mărfurile, în cantitate totală de peste 5.700 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, erau amestecate, deci nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

Cele mai multe astfel de evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Bulgaria, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, urmată de Garda de Coastă din judeţul Constanţa, unde au fost înregistrate 34 de cazuri, şi frontiera cu Ungaria.

Deşeurile, constând în metal, hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice, au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin.

Conform legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii.

Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii – mai precizează reprezentanții IPTF Giurgiu.