Carantină în București? Prefect: Voi primi o analiză pe toate elementele

Publicat: 22 mart. 2021, 15:44, de Raluca I. Heroiu, în ESENȚIAL , ? cititori
Carantină în București? Prefect: Voi primi o analiză pe toate elementele
Israelul intră în lockdown pentru a treia oară

Sunt discuții intense pe tema plasării Capitalei în carantină. Prefectul Alin Stoica spune că nu este obligatoriu ca Bucureștiul să intre în carantină dacă rata infectărilor a depășit 6 cazuri la mia de locuitori.

„Sunt mai multe măsuri – asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (…) Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor – DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (…) – după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU”, a spun Alin Stoica, la Digi FM.

Prefectul Capitalei a cerut Direcţiei de Sănătate Publică o analiză.

Am discutat atât cu specialiştii de pe zona de sănătate publică – epidemiologi şi medici de la DSP şi INSP – cât şi cu Poliţia Capitalei, Jandarmeria pe tot ce înseamnă măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Voi comunica, evident, şi cu prefectul de Ilfov, cu prim-ministrul, cu ministrul de Interne, iar mâine aştept o analiză pe toate elementele – pentru că nu e vorba doar de rata de incidenţă. Medicii se uită la presiunea care este asupra spitalelor, la numărul de medici, de vaccinări, incidenţa infectărilor în general pe populaţie şi mâine vor veni cu o analiză, cu date concrete şi pe baza analizei respective sper eu să putem să luăm cele mai bune măsuri.

O analiză pe toate elementele pe care le presupune legea am cerut-o de la DSP pentru mâine”, a precizat prefectul.

Citește și: