Care dintre băuturi are beneficii pentru sănătate: Vinul sau berea?

Publicat: 03 mai 2022, 07:02, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
Care dintre băuturi are beneficii pentru sănătate: Vinul sau berea?

V-ați întrebat vreodată ce beneficii pentru sănătate au vinul sau berea? Oamenii de știință oferă un răspuns surprinzător.

Un studiu al Iowa State University (SUA) arată de fapt că alegerea paharului care ne însoţeşte cina are efecte diferite asupra organismului.

Pentru cercetători, răspunsul la întrebarea despre vin sau bere este că vinul este o opţiune mai bună. Consumul de bere sau alt alcool ar duce la niveluri mai mari de grăsime viscerală, despre care medicii spun că are darul să crească riscul de a dezvolta boli de inimă şi alte complicaţii.

Grăsimea viscerală, care nu trebuie confundată cu grăsimea care se acumulează sub piele (grăsimea subcutanată), este de fapt un tip de ţesut mai subtil care înconjoară organele abdominale şi este mai greu de eliminat. Studiul pe aproape 1.900 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 80 de ani a constatat că vinul consumat nu generează aceeaşi acumulare dăunătoare de grăsime viscerală cu care este asociat „consumul crescut de bere/alcool”.

„Fiecare băutură conţine nutrienţi specifici şi profiluri şi procente diferite de alcool”, se arată în studiu.

Potrivit autorilor studiului, pe lângă faptul că nu influenţează creşterea grăsimii viscerale în organism, vinul pare să ofere şi beneficii suplimentare pentru sănătate: cel roşu este bogat în polifenoli, în timp ce cel alb (întotdeauna în cantităţi moderate), pare a fi legat de oase mai puternice. De fapt, băutorii mai în vârstă care consumau vin alb cu moderaţie aveau o densitate minerală osoasă mai mare decât cei care alegeau vinul roşu sau berea.

„Îmbătrânirea este adesea însoţită de o creştere a grăsimilor care se reflectă într-un risc crescut de boli cardiovasculare, precum şi de o reducere a densităţii minerale osoase. Acest lucru are implicaţii importante asupra sănătăţii, deoarece aproape 75% dintre adulţii din Statele Unite sunt consideraţi supraponderali sau obezi”, scrie autoarea studiului, Brittany Larsen.

Studiul american nu invită la consum de vin. Cercetătorii subliniază că întreaga imagine a beneficiilor sau dezavantajelor alcoolului este încă neclară. Pentru a încerca să spună un cuvânt definitiv asupra subiectului, echipa din Iowa intenţionează acum să examineze modul în care diferitele tipuri de consum de alcool influenţează apariţia bolii şi a tulburărilor cognitive în rândul vârstnicilor.