Care este vârsta media a românilor? Județele cu cei mai tineri locuitori

Vârsta medie din România este de 42,3 ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cel mai tânăr judeţ din România este Iaşi, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani. La polul opus, cu cea mai îmbătrânită populație, este Teleorman, cu o vârstă medie de 47 de ani.

În prezent, doar judeţele Iaşi şi Ilfov au o medie de vârstă sub 40 de ani, într-o ţară în care vârsta medie a locuitorilor a ajuns la 42,3 ani, scrie Hotnews. Astfel, vârsta medie din Iaşi, cel mai tânăr judeţ din România, este de 39,1 ani, în timp ce în Ilfov se situează la 39,6 ani.

În jur 40 de ani mai sunt doar Suceava (40,1 ani), Bistriţa- Năsăud şi Satu Mare (40,8 ani) şi Sibiu (40,9 ani). Cel mai bătrân judeţ este Teleorman, cu o vârstă medie a locuitorilor de 46,8 ani, urmat de Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara, Mehedinţi şi Buzău (44,5 ani).  

Bucureşti se află imediat sub media naţională de vârstă, de 42,3 ani. România îmbătrâneşte într-un ritm accelerat, iar diferenţele dintre judeţe devin deja uriaşe.

Peste jumătate din judeţe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe ţară, iar centre universitare cum e Clujul suferă de îmbătrânire- vârsta medie urcând de la puţin peste 35 de ani în urmă cu 6 cicluri electorale la aproape 42 de ani.

În 2030, mai mult de un miliard de oameni de pe planetă vor fi în vârstă de peste 65 de ani, conform unui studiu finanţat de National Institutes of Health.

Aceasta se va datora creşterii duratei de viaţă şi îmbunătăţirii condiţiilor de trai în toată lumea. Dar îmbătrânirea populaţiei lumii – nu doar în Occident, ci şi în Asia şi America Latină – aduce reale probleme, notează şi Washington Post.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...