Care sunt alimentele care ne balonează?

Publicat: 11 dec. 2022, 23:02, de Magda Marincovici, în Food , ? cititori
Care sunt alimentele care ne balonează?

După ce am mâncat, adesea nu ne mai cuprinde fusta sau nu reușim să ne încheiem la pantaloni. După un dejun copios, unele femei au senzația că sunt însărcinate în trei luni. De fapt, este vorba despre balonare. Cauz? Unele alimente.

Majoritatea alimentelor care produc balonare sunt și cele care produc gaze intestinale. Intestinul este destins, ceea ce provoacă senzația dezagreabilă de abdomen umflat. Unele persoane sunt mai predispuse comparativ cu altele și aceasta depinde de microbiotul fiecărei persoane.

A bea sau a mânca în viteză favorizează absorbția de aer. A folosi paiului pentru lichide sau a vorbi în timp ce mâncăm sunt factori care măresc volumul de aer absorbit concomitent cu alimentele ingerate. Dar sunt și alți factori care pot chiar agrava situația: stresul, anxietatea, tabagismul, infecțiile în curs.

Pâinea albă

Cantitățile mari de pâine, în special pâinea din făină albă, pot provoca gaze din cauza glutenului, inclusiv persoanelor care nu au intoleranță la această substanță. Pâinea integrală reprezintă o alternativă bună.

Datorită fibrelor insolubile, pâinea integrală oferă senzația de sațietate și facilitează tranzitul intestinal. Sortimentele de pâine sărace în gluten sunt de asemenea recomandate.

Crudități 

Cruditățile cum sunt ridichile, morcovii, castraveții, deși sunt aliați ai sănătății, se numără printre alimentele care produc balonări. Evident, nu vom renunța la aceste alimente, dar le vom mânca în cantități reduse. Și un sfat: pentru a nu avea o burtă de femeie însărcinată după o salată de crudități, mestecăți totul foarte bine.

Merele, perele crude sunt și ele implicate în procesul de balonare.

Lintea, mazărea, fasolea, fasolea roșie și albă, năutul etc. au proprietatea de a fermenta în intestin. Pentru a evita acest proces: înmuiați aceste leguminoase peste noapte, înainte de a le prepara.

Toate cruciferele – varza roșie, albă, conopida, brocoli, napi – produc cantități mare de gaze și trebuie consumate cu moderație.

Îndulcitorii sintetici și băuturile carbogazoase

Aspartamul și îndulcitorii de sinteză fac parte, de asemenea, din categoria alimentelor care produc balonări. Deoarece nu sunt absorbite de intestinul subțire, ele stagnează în colon și produc CO2 și metan.

În cele din urmă, dar fără nicio surpriză, trebuie amintite băuturile răcoritoare carbogazoase care aduc gaz în intestine favorizând, astfel, balonarea.

Balonarea constă în senzația de abdomen umflat. Frecvent, pacientul spune că are „stomac plin”, iar uneori poate fi vizibilă și distensia abdominală (creșterea în volum a abdomenului).

Balonarea are de multe ori un impact negativ semnificativ asupra calității vieții și este, din această cauză, un motiv pentru care pacienții se prezintă frecvent la medic.