Cât a ajuns să coste kilogramul de cartofi noi românești. Interzis săracilor

Sursa foto: Lebosol

Așa cum se întâmplă în fiecare an, și în 2023 prima recoltă de cartofi românești este destul de piperată pentru românii de rând, deoarece costurile de producție au fost cu mult mai mari. La cât sunt prețurile acum, nici nu știi ce anume este mai scump: cartofii, tomatele sau carnea.

Cei care au ieșit primii pe piață, în acest an, sunt producătorii din Călărași, județul Dolj, care speră să obțină bani frumoși, în cele câteva săptămâni pe care le au la dispoziție, până se mărește oferta.  

În schimb, consumatorii care vor să se bucure de așa o delicatesă produsă în solarii încălzite vor trebui să scoată din buzunar undeva la 25-30 lei/kg.

La acest moment, prețul în centrele de angro este în jur de 20 lei pe kilogram, iar cel mai probabil cartofii noi vor ajunge pe piață la un preț de 25-30 lei/kg, adică cam cât costă roșiile autohtone sau, de ce nu, un kilogram de carne de miel la reducere.

Citeste si Avertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de weekend ca în Vest

„Astăzi (n.red – 16 martie) este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună”, a declarat Gelu Firan, un producător din localitatea Călărași, potrivit gândul.ro.

Prețul va fi ceva mai accesibil peste vreo trei săptămâni, când se va mări și oferta de pe piață, fiind preconizat un nivel de 15 lei/kg, mai spun fermierii.

În supermarketuri, la acest moment, cartofii sunt cu mult mai ieftini. La Kaufland, de exemplu, plasa de 2,5 kg cartofi albi noi se vinde cu 8,88 lei, iar la Profi la reducere prețul este de 2,48 lei/kg, față de 3,49 lei/kg anterior.

Citeste si Cât costă primele roșii românești la producător, în acest an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.