Cât de aproape sau cât de departe: Republica Moldova, un prim răspuns la cererea de aderare la UE

Parlamentul European a anunțat un prim răspuns pentru Republica Moldova, care după Ucraina, a cerut și ea să adere cât mai repede la Uniune. Acțiunea are loc după ce la inițiativa României, la Berlin, trei miniștri europeni de Externe au deschis o platformă internațională de sprijin politic și financiar pentru Republica Moldova.

Potrivit ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, deja, Chișinaul poate conta, la mai puțin de o zi de la inaugurarea platformei, pe 730 de milioane de euro.

Abia intors de la Chișinău, președintele Comitetului Parlamentar dedicat relației cu Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan, spune ca va propune adoptarea de către Legislativul Uniunii, a unei rezoluții la fel ca în cazul Ucrainei. Cu alte cuvinte, un angajament al Parlamentului Uniunii. Apoi, ar urma evaluări tehnice, iar în câteva luni, Republica Moldova ar putea primi statutul de țară candidată. Apoi, dacă totul merge conform planului ar urma ani întregi de negocieri, dar totul depinde de cât de perseverenți și hotărâți vor fi moldovenii să facă reformele necesare.

Ce ar putea să vândă Republica Moldova în Uniune

„Etapa mai lungă este etapa de negociere și de reformare a Republicii Moldova, dar sunt absolut convins că dacă Republica Moldova va fi guvernată în următorii ani de oameni politici care doresc să reformeze așa cum e guvernată acum acest proces va fi mult mai rapid și în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Dacă Republica Moldova va reveni la guverne puțin credibile pe plan european, care nu doresc reformă, cum au fost guvernele anterioare, atunci procesul ar dura mai mult”, a spus Siegfried Mureșan, potrivit Radio Europa FM.

Până atunci, liderul European are ca obiectiv să convingă Parlamentul că Republica Moldova merită să fie primită acum în piața unică de desfacere a Uniunii. Asta ar însemna, spune Siegfried Mureșan, că țara vecină ar adopta standarde de calitate mai bune. Republica Moldova ar putea astfel să vândă în Uniune produsele ce nu mai pot fi trimise acum în Rusia, Belarus și Ucraina, aproximativ 15% din mărfurile produse.

Pe de altă parte, la inițiativa României, la Berlin, ministrul de Externe Bogdan Aurescu și omologii german și francez au lansat o platformă de sprijin pentru Republica Moldova. În numai 24 de ore, Chișinăul are promisiunea accesării a peste 700 de milioane de euro și preluării a 12 mii de refugiați ucraineni din cei 100 de mii aflați peste Prut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...