Cât de otrăvitoare sunt plantele descoperite în locul de joacă al copiilor din Sibiu. Părinții ar trebui să știe

Publicat: 07 oct. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Cât de otrăvitoare sunt plantele descoperite în locul de joacă al copiilor din Sibiu. Părinții ar trebui să știe

Doi arbuști care cresc de zeci de ani în centrul cartierului Valea Aurie din Sibiu sunt situați chiar în spațiul de joacă, în fiecare după-amiază numeroși copii distrându-se aici. Cât de otrăvitoare sunt plantele descoperite în locul de joacă al copiilor din Sibiu?

Fără să știe, copiii din cartierul Valea Aurie din Municipiul Sibiu se cațără zilnic într-un arbust otrăvitor. Planta este protejată prin lege, nu poate fi tăiată, iar primăria atrage atenția părinților că trebuie să fie atenți cu copiii lor, relatează Turnul Sfatului.

Primăria spune că planta devine otrăvitoare numai dacă este mâncată.

”Planta în cauză este toxică doar dacă este înghițită, neprezentând un pericol pentru sănătate prin simpla apropiere față de aceasta. Fiind o specie protejată prin lege, Serviciul Parcuri și Zone Verzi nu va recolta cele două plante, dar se vor lua măsuri suplimentare de împrejmuire a acestora cu gard viu și se vor monta panouri de atenționare astfel încât plantele să nu mai reprezinte un potențial pericol pentru copiii lăsați nesupravegheați”, au anunțat oficialii municipalității sibiene.

Specialiștii atrag atenția că există numeroase alte plante în zonele urbane care pot fi periculoase. Iar strict în cazul de față, o soluție este informarea corespunzătoare a celor care locuiesc în vecinătate, mai ales părinții. În niciun caz planta nu poate și nu trebuie să fie tăiată.

Părinții ar trebui să știe, fără să se alarmeze, că cele două plante centrale sunt otrăvitoare.

Cât de otrăvitoare sunt plantele descoperite în locul de joacă al copiilor din Sibiu

”Este o specie toxică în întregime (frunzele, scoarța conțin taxină) cu excepția arilului (un înveliș cărnos de culoare roșie al seminței). Este un exemplar mascul, pentru că nu observ semințele – tisa este o specie dioică. După dimensiuni are vârsta cartierului, adică zeci de ani. Nu știu dacă planta a fost amplasată în locul de joacă sau inițial era în parcul care a devenit ulterior loc de joacă. Tisa este frecvent plantată în parcuri pentru multiplele ei calități – veșnic verde, rezistență la soare, umbră, poluare, rezistă la tunderi, după care devine mai deasă, s-a menționat că se pretează la garduri vii, artă topiară.

Are valoare ornamentală, mai ales a exemplarelor femele cu arilul roșu. Mai trebuie adăugat că specia este ocrotită ca monument al naturii, fiind extrem de rară în natură”, a explicat dr. Mihai Crăciunaș, biolog.