Câte bazine de înot sunt astăzi în construcție

Publicat: 02 ian. 2024, 15:40, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Câte bazine de înot sunt astăzi în construcție

Un document transmis către Camera Deputaților de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) scoate în evidență o situația inedită și mai puțin cunosctă privind bazile de înot.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a transmis, către sfârșitul anului trecut, Camerei Deputaților un document privind situația bazinelor de înot finanțate de către Compania Națională de Investiții (CNI) (https://www.cdep.ro/interpel/2023/r11259A.pdf). Din acest document transmis către deputatul USR Cristian Brian reiese o situație oarecum surprinzătoare și mai puțin cunoscută privind construcția bazilelor de înot.

51 de bazine de înot finanțate de CNI în 28 de județe

La sfârșitul anului trecut, prin intermediul subprogramului „Bazine de înot”, erau contractate 51 de lucrări de investiții la bazine de înot, în 28 de județe plus municipiul București. Întâmplător sau nu, cele mai multe bazine, cinci, sunt în lucru în județul Bihor, de unde este senatorul Attila Cseke, fost ministrul al Dezvoltării, unul dintre bazine fiind chiar din localitatea sa natală-Marghita. De asemenea, câte patru bazine se vor construi în Mureș și Timiș, câte trei în Harghita, Mehedinți și Maramureș și câte două în Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Covasna, Cluj și Sălaj. Câte un singur bazin va fi dat în folosință în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, dar și în municipiul București la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza.

Avertismentul Ministerului Dezvoltării

Însă, MDLPA a precizat că obiectivele de investiții din cadrul Subprogramului „Bazine de înot” se află sub incidența Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023. Ca atare, „pot duce la întârzieri la plată pentru lucrările executate și implicit la diminuarea ritmului de lucru de către antreprenori, fapt ce generează prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor”.