Câți deținuți au avut acces la camera conjugală de Paște

Publicat: 07 mai 2024, 11:51, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Câți deținuți au avut acces la camera conjugală de Paște

Sărbătorile ne oferă ocazia de a petrece timp alături de cei dragi. Acest lucru este valabil și în cazul deținuților de la Poarta Albă, care au optat pentru camera conjugală. Însă, aceștia au fost nevoiți să țină cont de anumite reguli.

De Paște, deținuții de la Poarta Albă au beneficiat de câteva clipe alături de concubinele sau nevestele, după caz, în camera conjugală. Pentru a ajunge să se bucure de camera conjugală, deținuții trebuie să dea dovadă de un comportament ca la carte. Astfel, în funcție de comportamentul lor, aceștia pot primi drept recompensă o zi în celebra cameră.

În cazul Penintenciarului Poarta Alba, numărul deținuților care s-au bucurat de camera conjugală a fost de șapte, scrie replica online.  Contactat de către de jurnaliști, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Constanța-Poarta Albă, Subcomisar de poliție penitenciară Nicoleta Baraitaru, a declarat că „în următoarea săptămână sunt programate 7 vizite intime.”

Citește și: Cu cât este plătit un deținut angajat din România

 

Permisiunea de ieșire din penitenciar se acordă  persoanelor private de libertate conform Art.213 din H.G.157/2016 pentru aprobarea regulamentului de aplicare a legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor  privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal:

(1) La analizarea propunerilor, în vederea acordării recompensei cu permisiunea de ieşire din penitenciar, se are în vedere în ce măsură deţinuţii: au o conduită constant pozitivă; sunt stăruitori în muncă; participă activ în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, de instruire şcolară şi formare profesională.

(2) Permisiunea de ieşire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deţinuţii se află în una dintre următoarele situaţii: nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracţiuni; sunt cercetaţi sau urmăriţi penal în alte cauze; au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influenţa conduita şi comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieşire din penitenciar; sunt clasificaţi în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.

(3) La verificarea întrunirii condiţiilor de acordare a recompensei prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi următoarele aspecte: natura infracţiunii săvârşite; durata pedepsei; regimul de executare; numărul şi tipul recompenselor acordate anterior; perioada executată, raportat la durata din pedeapsă ce mai trebuie executată până la analizarea în comisia pentru liberare condiţionată; istoricul infracţional; apartenenţa la grupări de criminalitate organizată; conduita la revenirea în penitenciar, dintr-o permisiune de ieşire din penitenciar acordată anterior; comportamentul avut înainte de arestare şi modul în care deţinutul este cunoscut în comunitate; vor fi avute în vedere, cu precădere, datele din dosarul individual al deţinutului; menţinerea legăturilor cu membrii de familie, cu persoanele cu care au stabilite relaţii asemănătoare relaţiilor de familie, precum şi cu comunitatea; existenţa suspiciunilor cu privire la deţinere, consum sau trafic de obiecte şi substanţe interzise.

(4) De regulă, recompensa cu permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă numai după o perioadă de cunoaştere şi evaluare în cadrul aceluiaşi loc de deţinere de cel puţin 4 luni înaintea analizării propunerii de recompensă.