Câți miniștri și secretari de stat plătește Guvernul Ciucă? Fără număr!

Guvernul Ciucă – PSD-PNL-UDMR are un număr impresionant de demnitari: 21 de miniștri, 123 secretari de stat și subsecretari de stat, plus 46 de înalți funcționari publici – secretari generali și secretari generali adjuncți.

Numărul demnitarilor este cel mai mare de la Revoluție până în prezent, depășind cu mult recordul anterior deținut de Cabinetul Dăncilă cu 110. Acestea sunt doar funcțiile ocupate, existând și alte câteva în curs de negociere.

Numărul funcțiilor a crescut treptat, după intrarea la guvernare alături de PSD. Așa s-a putut satisface tot eșicherul politic al coaliției. Numai în ultimii doi ani, au fost înființate peste 30 de noi funcții de secretari de stat sau subsecretari de stat. De exemplu, de la doar 8 funcții de subsecretar de stat, acum sunt peste 20.

Citește și: Guvernul Ciucă: Seria de modificări în structura Executivului

La începuturile Coaliţiei PSD-PNL-UDMR, partidele se înțeleseseră pentru 84 de funcţii de secretar de stat, fără a fi discutat numărul de subsecretari de stat. Practic cum apărea o obligație de partid, cum se înființa o nouă funcție în cabinetul Ciucă.

PSD-PNL-UDMR: pentru unii mumă, pentru alții ciumă!

Chiar dacă liderii PSD-PNL-UDMR, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor se bat cu pumnul în piept că vor să gestioneze cât mai bine criza economică pe care o traversăm, iată că atunci când vine vorba de a împărți funcții, nu se face economie. Prudenţa politică se aplică doar când trebuie scoși bani din visterie pentru nevoile cetățenilor de rând – pensii, burse pentru copii, ajutoare pentru energie etc, nu și pentru demnitari.

Câte posturi are un cabinet de demnitar

Trebuie știut că atunci când vorbim de un ministru sau un secretar de stat, nu luăm în calcul o singură persoană, ci întreg cabinetul acestuia.

Conform legii, numărul de posturi din cadrul cabinetului, respectiv al cancelariei este:

  • 12 posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului cu portofoliu;
  • 8 posturi pentru cabinetul viceprim-ministrului fără portofoliu;
  • 8 posturi pentru cabinetul ministrului;
  • 4 posturi pentru cabinetul secretarului de stat;
  • 4 posturi pentru cabinetul secretarului general adjunct al Guvernului, secretarului de stat şi asimilatului acestuia din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului şi consilierului de stat;
  • 2 posturi pentru cabinetul subsecretarului de stat

În aceste condiții, Guvernul PSD-PNL-UDMR a devenit cel mai numeros din ultimii 30 de ani, fără a pune la socoteală agențiile guvernamentale sau alte instituții ai căror șefi au rang de secretar de stat și nici echipa premierului.

Record la Ministerul Dezvoltării

Cel mai mare număr de demnitari este la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 7 secretari de stat, 4 subsecretari de stat, un secretar general și un adjunct. Pe locul doi se situează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu 7 secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general cu 4 adjuncți.

Vine tare din urmă și Ministerul Afacerilor Interne cu 6 secretari de stat și 4 subsecretari de stat, un secretar general cu 2 adjuncți. Pe ultimul loc se află Ministerul Tineretului și sportului cu 2 secretari de stat, un subsecretar de stat și un secretar general cu un adjunct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...