Câți oameni mor prematur anual în Europa din cauza poluării

Agenția Europeană de Mediu (AEM), precizează, într-un raport, că principal cauză a deceselor premature în 41 de țări europene rămâne poluarea aerului.

Conform AEM, se estimează că 417.000 de decese premature înregistrate în 2018 au fost cauzate de poluarea cu particule în cele 41 de țări europene, între acestea numărându-se și cele, pe atunci, 28 de state membre ale UE.

Poluarea cu particule este un amestec de particule minuscule şi picături de lichid formate din mai multe componente, inclusiv acizi, metale şi particule de praf şi sol.

Totuși, datorită calităţii mai bune a aerului, numărul deceselor premature a scăzut cu 60.000 din cauza poluării cu particule în 2018, comparativ cu 2009, afirmă raportul.

Ozonul de la nivelul solului şi dioxidul de azot au fost alte cauze principale ale deceselor premature, precizează sursa citată, conform Agerpres.

Poluanţii atmosferici pot provoca sau agrava problemele de respiraţie, bolile cardiovasculare şi cancerul şi conduc la scurtarea vieţii.

Transportul rutier, agricultura, producţia de energie, industria şi gospodăriile au fost principalele surse de poluare a aerului.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a declarat că, începând cu anul 2000, emisiile de oxizi de azot din transporturi au scăzut semnificativ, la fel şi emisiile poluante din producţia de energie, în timp ce un progres mai redus s-a înregistrat în scăderea emisiilor din construcţii şi agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole