Căutat de FBI: „Bucătarul lui Putin” și caracatița financiară pe care a creat-o

Magnatul rus Evgheni Prigojin, apropiat al Kremlinului cunoscut drept „bucătarul lui Putin” și care este presupusul finanțator al grupului de mercenari ruși Wagner, a ajuns pe lista infractorilor căutați de FBI.

Amintim că Prigojin şi societatea sa Concord au fost inculpați în Statele Unite de amestec în alegerile prezidențiale americane, în februarie 2018. FBI a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa, informează themoscowtimes.com.

FBI îl acuză de fraudă și conspirație împotriva SUA, după ce magnatul rus a sponsorizat Internet Research Agency (IRA), așa-numita „fermă de troli” din Sankt Petersburg.

Ce spune documentul FBI

Biroul Federal de Investigații al SUA a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea lui Evgheni Prigojin.

Numitul a supravegheat și aprobat întreagul proces de interferență cu sistemul politic și electoral din SUA, care a inclus achiziționarea de spațiu de stocare pe serverele americane, crearea a sute de conturi false și folosirea de identități furate de la persoane reale din Statele Unite”, se arată în documentul FBI.

FBI îl consideră pe magnatul rus drept „un risc pentru zborurile internaționale”, 

În replică, Evgheni Prigojin a calificat acțiunea FBI drept o „vânătoare de vrăjitoare” prin care autoritățile americane încearcă să-l transforme într-un „țap ispășitor” responsabl pentru actuala criză politică din SUA.

Cine este Prigojin

Prigojin este un oligarh într-atât de apropiat de cercurile de putere de la Kremlin încât este numit „bucătarul lui Vladimir Putin“.

Afacerile lui Evgheni Prigojin includ, ca o caracatiță financiară – după cum spun analiștii – companii precum Lobaye, o firmă de investiții care finanțează posturi de radio din Republica Centrafricană. Finanțează, de asemenea, antrenarea recruților armatei statului african de către 250 de mercenari ruși.

Prigojin primește la schimb concesii pentru a explora și exploata minele de diamante și aur în țara care e o bogată sursă de metale prețioase. El ar fi unul dintre principalii actori din spatele Wagner, o influentă companie de mercenari ruși care a jucat un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei.

Mercenarii Wagner au fost depistați inclusiv în Mozambic, unde Putin încearcă să obțină acces la importantele resurse de gaze naturale, aur și diamant ale țării. Recent, un raport ONU a confirmat oficial implicarea grupului Wagner inclusiv în Libia.

Sursa foto : FBI.GOV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...