Ce amenzi riscă transportatorii care depăşesc volumului de lemne transportate

Un proiect adoptat de Senat prevede ca șoferii care transportă un volum mai mare de lemne decât cel prevăzut să fie sancționați. Amenzile pornesc de la 1.000 de lei şi pot ajunge la 4.000 de lei.

Potrivit unui amendament admis, amenzile prevăzute pentru depăşirea volumului de material lemnos transportat fără documente specifice de transport sunt următoarele: 1.000 lei până la 2.000 lei pentru un volum cuprins între 0,1 si 1,5 mc, inclusiv; 2.000 lei până la 4.000 lei pentru un volum cuprins între 1,51 şi 3 mc, inclusiv; 4.000 lei până la 6.000 lei pentru un volum cuprins între 3,01 şi 5,00 mc, inclusiv; 2.000 lei până la 4.000 lei pentru un volum cuprins între 0,1 şi 3,00 mc, inclusiv, în cazul transportului de cherestea. De asemenea, modificarea textului de act normativ prevede confiscarea materialului lemnos în cauză.

„Dacă se constată o diferenţă de cel mult 5 mc, inclusiv, sau o diferenţă de cel mult 3 mc, inclusiv, în privinţa cherestelei, cu luarea în considerare a toleranţelor admise, sunt aplicabile prevederile prezentei legi”, prevede un alt amendament.

În expunerea de motive se precizează că scăderea nivelului limitei volumului de material lemnos ce poate fi transportat fără documentele specifice de transport, până la care fapta constituie contravenţie, scădere vizată de proiect, are impact asupra prevenirii şi combaterii recoltării ilegale a lemnului, „ţinând cont de faptul că numărul de transporturi de lemn la nivel naţional depăşeşte cifra de 4 milioane (ce se pot realiza în 365 de zile/an, plecând din peste 150.000 de locaţii răspândite în 7 milioane de hectare şi care se desfăşoară de-a lungul a sute de mii de kilometri de drumuri căre alte sute de mii/milioane de destinaţii)”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46 din 19 martie 2008 privind Codul silvic, precum şi a Legii nr.171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice va fi supusă dezbaterii Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, precizează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...