Ce despăgubiri poți primi dacă zborul este anulat sau dacă avionul întârzie

Publicat: 22 dec. 2023, 10:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce despăgubiri poți primi dacă zborul este anulat sau dacă avionul întârzie
Directorul Aeroportului din Brașov a fost demis pentru a doua oară

Nu puține sunt situațiile în care zborul fie este anulat sau fie avionul întârzie. Însă, în anumite condiții, pasagerii cărora li se întâmplă acest lucru pot fi despăgubiți. Ramona Colea, reprezentantă drepturi pasageri, a oferit explicații pe larg vis-a-vis de acest subiect.

Începând cu 14 zile înainte de data planificată a călătoriei, pasagerii sunt îndemnați să fie cu ochii pe detaliile zborului lor, deoarece atunci intră în vigoare drepturile care le asigură compensații financiare în caz de schimbări neprevăzute.

Ramona Colea atrage atenția și susține că pasagerii care au zborul anulat sau întârziat pot cere despăgubiri pornind de la 250 de euro până la 650 de euro.

„Pasagerii trebuie să fie atenți începând cu 14 zile înainte de data planificată a călătoriei. Din acel moment încep să aibă drepturi care rezultă în compensații financiare, astfel încât orice modificare pe care compania aeriană o aduce călătoriei lor poate deveni sursa unei despăgubiri, care poate atinge 600 de euro de persoană. Asta este până la data călătoriei”, a explicat Ramona Colea pentru B1Tv.

Compensațiile pornesc de la 250 de euro pentru zborurile scurte și pot ajunge la 600 de euro pentru zborurile intercontinentale.

„Odată ce suntem la aeroport, dacă zborul nu este anulat, dar este întârziat, va trebui să ajungem la destinație și să verificăm dacă avem cel puțin trei ore întârziere. Este valabil pentru toate zborurile, inclusiv zboruri interne sau zboruri charter, pentru că în această perioadă foarte mulți pasageri vor pleca în călătorii de Revelion, de sărbători. Același lucru este valabil și atunci când există un zbor cu escală”, a adăugat Ramona Colea.

„Întârzierea primului zbor este chiar mai mică de trei ore, dar din cauza acesteia se pierde zborul de conexiune, astfel încât la destinația finală ajungem din nou cu o întârziere mai mare de cel puțin trei ore și din nou vom putea fi eligibili pentru această compensație, care este proporțională cu distanța călătoriei întregi. Deci pentru zborurile scurte, 250 de euro, pentru zborurile medii în interiorul Uniunii Europene, 400 de euro, iar pentru zborurile intercontinentale, 600 de euro de pasager”, a explicat ea.