Ce este accidentul vascular cerebral al ochiului

Vorbim frecvent despre accidentul vascular cerebral (AVC) situație în care important este să acționăm cât mai rapid. Dar vorbim puțin spre deloc despre accidentul vascular cerebral al ochiului cu risc major de orbire, transmite 20 Minutes.

Diferențe între AVC și AVC la ochi

Pierderea vederii la un ochi, dificultatea de a vedea clar fac parte din simptomele unui posibil AVC. Dar AVC-ul ochiului este diferit. Este ocluzia arterei centrale a retinei.

Cele două forme de AVC pot fi legate: AVC-ul ochiului poate anunța un AVC în 10% până la 15% din cazuri, explică neurologul Benoît Guillon pentru 20 Minutes.

Ocluzia arterei centrale a retinei, în mod curent AVC-ul ochiului, este mult mai rară comparativ cu accidentele vasculare ale creierului, care, de exemplu, afectează circa 150.000 de persoane anual, în Franța, explică medicul Benoît Guillon de la Spitalul Universitar din Nantes.

În AVC-ul ochiului, mecanismul este asemănător celui din AVC, doar că acel cheag de sânge nu mai ajunge la creier, ci se orientează spre ochi. Cheagul de sânge blochează artera centrală care alimentează retina. Cauzele sunt multiple: probleme de coagulare a sângelui, tulburări cardiace, formarea de ateroame în artere, dar și diabetul, colesterolul, fumatul, hipertensiunea…

Ca și în AVC și în AVC-ul ochiului timpul este esențial pentru a reduce riscul de orbire definitivă. Nu trebuie pierdut timpul gândid că este ceva trecător, întrucât celulele retinei au neovie să fie rapid alimentate pentru a funcționa din nou. Eficacitatea tratamentului este condiționată de factorul timp de la declanșarea AVC-ului ochiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...