Ce este Uterul retrovers și care sunt simptomele

Anatomia corpului feminin este foarte complexă. Multe femei dețin un uter poziționat anormal, condiție numită „uter retrovers”. În acest caz, există întrebarea dacă există posibilitatea instalării unei sarcini sănătoase.

În mod normal, uterul are formă de pară și este așezat în continuarea vaginului, fiind ușor înclinat anterior, deasupra vezicii urinare. Uterul retrovers este orientat ușor spre posterior, în unele cazuri fiind deplasat ușor către stânga sau dreapta.

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu prezintă simptome, fiind în cele mai multe cazuri o predispoziție genetică. Însă, există femei care pot resimți următoarele:

  • durere în vagin sau în partea inferioară a spatelui în timpul actului sexual
  • durere în timpul menstruației
  • probleme la introducerea tampoanelor
  • frecvență urinară crescută sau senzație de presiune în vezică
  • infectii ale tractului urinar
  • incontinență ușoară
  • proeminență a abdomenului inferior

Cauze

Un uter retrovers este o variație a anatomiei pelvine pe care multe femei o au incă de la naștere, fie o dobândesc pe măsură ce se maturizează. Statistic, aproximativ un sfert dintre femei au un uter retrovers.

În alte cazuri, afecțiunea poate avea o cauză de bază care este adesea asociată cu cicatrici sau aderențe pelvine. Acestea includ:

Endometrioza. Țesutul cicatricial endometrial sau aderențele pot determina lipirea uterului într-o poziție diferită.

Fibroame. Fibromul uterin poate determina blocarea sau deformarea uterului sau înclinarea înapoi.

Boală inflamatorie pelvină (BIP). Când este lăsată netratată, BIP poate provoca cicatrici, care pot avea un efect similar cu endometrioza.

Uterul retrovers și sarcina

„În cele mai multe cazuri, un uter retrovers nu este considerat a fi o cauză de infertilitate, deși dacă toate celelalte complicații posibile au fost excluse, un specialist în fertilitate poate recomanda proceduri chirurgicale pentru a rectifica poziția uterului.

Abilitatea spermatozoizilor de a ajunge în uter nu are nimic de-a face cu pozitia sa. A avea un uter retrovers poate fi o variație anatomica normală, la fel ca și culoarea ochilor sau a părului”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...