Ce fel de vinuri preferă românii și cât de mult le place să bea

Publicat: 12 dec. 2021, 09:30, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Ce fel de vinuri preferă românii și cât de mult le place să bea

Vinul roşu este preferatul românilor, fiind consumat cel mai frecvent.Studiile arată că 63% dintre români preferă vinurile seci, urmate de cele demiseci care sunt consumate de 27% dintre consumatori.

Patru din zece români (39%) consumă vin cel puţin o dată pe săptămână, iar 29% de aproximativ o dată, maximum de trei ori pe lună, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research. Vinul roşu este preferatul românilor, fiind consumat cel mai frecvent.

Principalele vinuri preferate sunt cele dulci şi demi-dulci, consumate frecvent (cel puţin o dată pe săptămână), de peste 40% dintre români. În ceea ce priveşte culoarea preferată pentru consum, vinul roşu este cel mai apreciat, astfel că 30% dintre respondenţi au declarat că obişnuiesc să-l consume cel puţin o dată pe săptămână.

România, în Top zece producători de vin din Europa

“România se află în topul primilor zece producători de vin din Europa și în primii 20 de producători mondiali în ceea ce privește cantitatea de vin produsă. În România, consumul de vin de calitate crește de la un an la altul, iar consumatorii își conturează din ce în ce mai bine gusturile”, explică Livia Gîrboiu, directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

2021 a fost un an foarte bun pentru producătorii de vin autohtoni, în primul rând datorită vremii care a favorizat producția. România a urcat până pe locul șase în Europa. Cu toate acestea, sub 10% din vinul produs din România ajunge la export și asta după ce în ultimii ani nu a trecut nici de pragul de 5%. Valoarea vinului vândut în străinătate a fost anul trecut de 30-35 de milioane de euro.

În ce țări exportă România vin

Destinația preferată a vinurilor românești este SUA, Canada, Elveția și Japonia. Din păcate, doar 7% din producția internă de vin pleacă la export. Deși România exportă puțin vin, îl vinde și ieftin. Valoarea vinului de export este de 1,5-2 euro pe litru, potrivit datelor producătorilor.

Medalii de aur pentru vinurile românești

Trei vinuri romaneşti produse de Crama Gîrboiu, Constantin Premium Red Blend 2016, Bacanta Chardonnay 2015 şi Bacanta Merlot Barrique 2016 au fost răsplătite cu medalii de aur la competiţia Grand International Wine Award Mundus Vini a 28-a ediţie.

Creat într-o ediţie limitată de doar 8.000 de sticle, vinul Constantin Premium Red Blend 2016 a primit totodată şi distincţia specială „Best of Show România Red”, fiind declarat cel mai bun vin roşu din categoria sa, obţinând cel mai mare scor din toate vinurile participante. Pentru Constantin Premium Red Blend 2016 este a treia medalie internaţională după aurul de la BerlinerWein Trophy 2020 şi aurul de la Concours Moundial de Bruxelles 2021.

„Ne bucurăm că munca noastră este răsplătită în fiecare an prin aceste premii, care ne dau motivaţie şi încredere că suntem pe drumul cel bun. Ne dorim să le oferim clienţilor noştri un vin de cea mai bună calitate, iar premiul vine ca o confirmare pentru noi”, a declarat Livia Gîrboiu, directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

Premium Special „Best of Show România White” a fost acordat vinului din colecţie, a Cramei Girboiu, Bacanta Chardonnay Barrique 2015DOC Coteşti, obţinând cel mai mare punctaj din vinurile participante. Vinul de vinoteca mai are două medalii de aur cucerite la Mundus Vini 2017si Berliner Wein Trophy 2017.

„Suntem încântaţi cât de bine se maturează vinurile noastre albe la sticlă, cât de bine evoluează în timp, devenind tot mai complexe. Vom continua să ne perfecţionăm în această zonă”, a adăugat Livia Gîrboiu.

Crama Gîrboiu a mai fost răsplătită la ediţia din acest an a Mundus Vini cu medalie de aur pentru Bacanta Merlot Barrique 2016 un vin roşu aflat la început de drum cât şi cu medalia de argint pentru Bacanta Sarba Barrique 2019, singura Sarba Barrique din România realizată printr-o metodă aparte de fermentare şi maturare Sur Lie (pe drojdie) în butoaie noi de stejar franţuzesc.

Cinci vinuri tot de la crama din Cotești au primit medalia de argint la prestigiosul concurs mondial, care a avut înscrise vinuri din 46 de țări. Astfel, Bacanta Sauvignon Blanc 2019, Tectonic Fume Blanc 2019, Tectonic Fetească Neagră 2018, Bacanta Sauvignon Blanc 2017 și Livia Rose 2019 au luat a doua cea mai strălucitoare medalie la Concours Mondial de Bruxelles.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele