Ce leafă au ciobanii în România. Se schimbă tendința

Publicat: 30 oct. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Ce leafă au ciobanii în România. Se schimbă tendința

După ce ani la rândul, ciobanii români erau atrași de salariile și traiul din străinătate, acum, tendința pare să se fi schimbat: se întorc acasă, unde și leafa s-a majorat semnificativ, iar în final, rămân aproape cu aceiași bani precum afară.

„Au început să mai vină acasă, foarte mulți au fost plecați dincolo, dar acum nu e diferență mare între România, Spania sau Italia. Salariul a crescut foarte mult în ultimii doi ani, suntem cam aliniați. La ei viața este atât de scumpă, la noi este mai ieftină, eu cred că este mai bine în România, acum. Leafa este în jur de 1.000 euro pe lună, au asigurată mâncarea, țigări, de toate”, a declarat pentru Ziarul Puterea, Ioan Branga, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine “Miorita” din Chișineu-Criș, județul Arad.

Sectorul oieritului se numără printre cele mai afectate domenii de lipsa forței de muncă. Crescătorii au încercat să aducă muncitori din străinătate, din Nepal, Pakistan sau Vietnam, de exemplu, dar în foarte puține cazuri aceștia s-au dovedit o investiție bună.

„Un coleg a încercat, a adus un nepalez și a stat două săptămâni. Părerea mea este că toți visează Germania, eu cred că România este o țară de tranzit. Scot viza pe România și se duc în Occident, dar viitorul acesta va fi din ce văd. Cred că totuși și la noi trebuie să vină cineva să muncească, nu doar la animale, ci și în construcții sau în fabrici. Vor veni din Nepal, Pakistan, Vietnam”, spune Ioan Branga.

Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine “Miorița” din Chișineu-Criș din județul Arad include circa 340 de membri și deține registrul genealogic al rasei Țigaie la nivel de țară, în care sunt înscriși aproximativ 3.000 de crescători.

În ultima vreme, tot mai mulți patroni români caută muncitori străini, din cauza deficitului de forță de muncă din țară.  Pentru 2023, s-a stabilit o cifră de 140.000 de străini pentru care se acordă permise de muncă în România, cei mai mulți fiind din Bangladesh, Nepal și Pakistan.