Ce măsuri propun patronatele din turism pentru reducerea evaziunii fiscale și evitarea insolvenței
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/litoral.webp)
Patronatele din turism au propus premierului Ilie Bolojan un pachet de măsuri pentru salvarea și totodată relansarea acestui sector economic, prin care se urmărește evitarea intrării în insolvență a unui număr semnificativ de operatori economici din turism.
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a transmis recent premierului Ilie Bolojan o serie de propuneri pentru relansarea turismului în contextul măsurilor fiscal-bugetare de austeritate cu scopul de a evita intrarea în insolvență a unui număr semnificativ de operatori economici din turism.
Adresa FPTR 2119 din 08.07.2025 catre Prim Ministru propuneri turismFPTR solicită reintroducerea impozitului specific
Practic, patronatele din turism au propus un set de nouă măsuri prin care se dorește salvarea turismului românesc. O primă măsură vizează reintroducerea impozitului specific, care, „cu certitudine, va permite încasarea impozitului aferent anului 2026 pentru activitățile corespunzătoare codurilor CAEN pentru cazare și alimentație publică, cu o creștere de 50% față de impozitul pe profit aferent anilor 2024–2025, fără cheltuieli suplimentare din partea Guvernului”. De asemenea, patronatele din turism solicită „introducerea interdicției de a promova structuri de primire turistică neclasificate pe platformele de promovare (Booking, Airbnb etc.), eliminând astfel concurența neloială”.
„Acces gratuit la plajă pentru vizitatori, localnici, dar și pentru turiștii cazați în structurile clasificate”
Una dintre cele mai sensibile probleme dar foarte importantă ridicată de FPTR face referire la modificarea întregii filozofi de închiriere a plajelor. Practic, patronatele din turism propun simplificare „procedurile de concesiune/închiriere a plajelor, inclusiv eliminarea contractelor existente și reorganizarea sectoarelor de plajă pentru o mai bună folosință de către operatorii economici deținători de structuri de primire turistica clasificate și Primăriile locale, în colaborare cu Organizațiile de Management al Destinațiilor -O.M.D”. Totodată, FPTR solicită „Reducerea birocrației și a eliminării operatorilor economici intermediari, care, până în prezent, au beneficiat disproporționat de legislația în vigoare, în detrimentul unei dezvoltări armonioase a sectorului turistic”. Mai mult, patronatele din turism vo r să se asigure „accesul gratuit la plajă pentru vizitatori, localnici, dar și pentru turiștii cazați în structurile clasificate, fără costuri suplimentare, pentru a crește atractivitatea destinației Litoralului Românesc”. În același timp, se solicită o „sectorizarea plajelor în regim de urgență, astfel încât începând cu anul viitor, toate sectoarele de plaja să poata fi gestionate de deținătorii de structuri de primire turistice și primăriile locale, iar cele nelicitate să fie gestionate de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral”.
FPTR propune reînființarea Autorității Naționale de Control
FPTR face o propunere inedită premierului Ilie Bolojan care, deși nu este o noutate, poate conduce la încasări bugetare semnificative. „Pentru a scădea semnificativ efectele contrabandei și a corupției, ar trebui analizată oportunitatea revenirii la un model care s-a dovedit de mare succes și care a fost aplicat în perioada 2003–2004, prin înființarea Autoritatății Naționale de Control, condusă de un ministru delegat, care avea în subordine instituții cu activități specifice de control și de inspecție. În anul 2004 încasările la bugetul de stat au crescut cu aproximativ 400% față de perioada 2000-2002. Este necesară elaborarea unui ghid pentru control și unui cod de conduită a personalului cu atribuții de control”, se menționează în setul de propuneri transmise premierului Ilie Bolojan de către patronatele din turism.