Ce poți face de 1 iunie în București

Publicat: 01 iun. 2024, 06:15, de Mariana Olteanu, în LIFESTYLE , ? cititori
Ce poți face de 1 iunie în București
Sursă foto: Freepick

Astăzi, 1 iunie, se celebrează Ziua Internațională a Copilului, o zi dedicată bucuriei și fericirii celor mici. În întreaga lume, părinții, educatorii și comunitățile organizează o varietate de activități și evenimente pentru a marca această ocazie specială. Iată ce poți face de 1 iunie în București!

Expoziții la Muzeul Copiilor

La Muzeul Copiilor vor avea loc mai multe expoziții interactive și educative, precum „Misiuni în Safari”, „Pe urmele marilor exploratori – Aventuri cu Pirați”, „Creierul – Lumea din capul meu”, „A fost odată…”, „Egiptul Antic – Escape Room”. Tot aici se va organiza și un atelier de preparat biscuiți, unde cei mici își vor testa abilitățile în arta gastronomiei.

Proiecții de film, debate și escape room la Opera Comică pentru Copii

Spectacolele „Poveste magică” (interactiv), „Bubu și anotimpurile” (senzorial) și musicalul „Matilda” sunt spectacolele pe care Opera Comică pentru Copii (OCC) le-a pregătit pentru 1 Iunie.

La OCC va avea loc și lansarea Cantus Mundi Fest, eveniment organizat de Programul Național Cantus Mundi. Nu vor lipsi, printre altele, maratonul de activități în parcul de aventură, proiecțiile de film, escape room-ul, precum și o ediție specială a Atelierului de debate.
Accesul la Observator astronomic din grădina OCC va fi gratuit.

„1 Iunie în Ținutul Distracției“ la Teatrul „Ion Creangă”

Teatrul „Ion Creangă” va avea un program inedit, cu tema „1 Iunie în Ținutul Distracției“. Sala Mare din strada Piața Amzei nr. 13 vă găzdui reprezentații teatrale și activități pentru cei mici – „Albă ca zăpada“, „Amintiri din copilărie“, întâlniri interactive și ateliere atractive în care copiii vor dansa, desena, cânta și vor asista la numere de magie.
Programul creat de Teatrul „Ion Creangă” își propune să răspundă nevoii de joc și joacă a celor mici, dar și să-i familiarizeze cu noul spațiu de la Sala Mare.

Ateliere pe categorii de vârste la Teatrul Mic

Teatrul Mic va organiza ateliere dedicate copiilor, pe categorii de vârstă, organizate în parteneriat cu Școala de Teatru Dream Boutique, cu participare gratuită, pe bază de înscriere. Acestea vor avea loc în Sala Studio – Gabroveni 57.

Spectacole de teatru pentru copii

Teatrele „Excelsior”, „Odeon”, „Stela Popescu” și „Țăndărică” se vor juca spectacole mult așteptate de cei mici: la Excelsior, la Sala „Ion Lucian” – „Familia Addams”, la „Odeon”, iar la Sala „Majestic” – spectacolul „Clasic e fantastic – Copilăria lui Enescu”.

Teatrul „Stela Popescu” vine în întâmpinarea celor mici cu spectacolul „Lampio și grăuntele de lumină”, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor.

Spectacole vor fi și la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” („S-au furat poveștile”), precum și la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” – Mogoșoaia (teatru de păpuși „Io, Vodă Brâncoveanu”).

Actorii de la Bulandra povestesc online despre cărțile preferate din copilărie

Pe rețelele sociale ale Teatrului „Bulandra” vor fi postate videouri în care actorii povestesc despre cartea lor preferată din copilărie – un demers despre rolul artei în dezvoltarea emoțională și cognitivă, despre teatru ca joacă, despre cărți care formează și despre toate resursele de imaginație, empatie, curaj, inteligență și sensibilitate dezvoltate prin lectură.

Expoziții și ateliere la Biblioteca Metropolitană București

Biblioteca Metropolitană București și filialele ei vor găzdui o mulțime de ateliere diverse și expoziții. Pe parcursul întregii zile vor fi activități variate ce au ca scop promovarea lecturii și a spectacolului, a jocului în aer liber. Vor fi ateliere de lectură și creativitate, momente artistice de balet și operă pentru copii, pictură pe față, teatru de păpuși (susținut de Teatrul „Licurici” al Bibliotecii Metropolitane București) și multe altele.

Spectacolul outdoor „nOu” în Amfiteatrul Teatrului „Masca”

Amfiteatrul Teatrului „Masca” va găzdui spectacolul outdoor „nOu”, de Selma Dragoș, o experiență hazlie și interactivă, care îmbină teatrul popular cu tehnologia modernă. Spectatorii vor fi echipați cu căști de silent disco pentru a se bucura pe deplin de universul sonor din lumea „nOu”. Pe parcursul spectacolului sunt folosite mijloace precum mecanisme ingenioase, păpuși și limbaje inventate pentru o întâlnire cât mai prietenoasă și distractivă între cei mici și teatru.

Cea mai lungă bandă desenată din România

De 1 Iunie, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) va organiza o serie de ateliere și expoziții. Recitalul de pian susținut de elevii Cercului de instrumente muzicale de la Clubul Copiilor sector 4 va avea loc la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, iar vernisajul expoziției de artă vizuală „Dualități textile/ la intersecția dintre micro și macro” al artistelor Laura Greaca și Livia Greaca – la sediul MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8).

La Romexpo, în cadrul Bookfest 2024, copiii vor realiza cea mai lungă bandă desenată din România, inspirată din literatura română. Evenimentul este organizat de MNLR.

Mini Mezanin Market la Muzeul Municipiului București

La Muzeul Municipiului București va avea loc Mini Mezanin Market, ce conține tur ghidat pentru copii – „Povești și muzică la muzeu”, atelier de educație digitală și robotică de la MIndHub București Unirii, atelier muzical DJ Set Funk Fast, sesiune yoga BodyMind Balance și lansare album de jazz pentru copii Caruselul Vesel.
În Grădina Muzeului va avea loc Weekend Sessions – Picnic la umbra copacilor.

Ateliere la CREART și intrare liberă la „Universul lui Salvador Dalí” pentru copiii cu vârste de până la 14 ani

CREART vine în întâmpinarea copiilor cu mai multe ateliere atractive organizate la Palatul Parlamentului, dar și cu Porți Deschise la Senat și la Camera Deputaților.

„Musical Playground, o sărbătoare de Ziua Internațională a Copilului” – eveniment caritabil, va avea loc la Sala Mare a ARCUB. La Casa Eliad se vor derula atelierele „Creatorii de basme muzicale” și „Povești muzicale”, iar intrarea la ARCUB, la expoziția „Universul lui Salvador Dalí” va fi liberă pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani.
Totodată, la Grădina Zoologică, accesul copiilor cu vârsta până la 14 ani va fi gratuit.

Porți deschise la STB

De 1 Iunie, Societatea de Transport București va deschide porțile Depoului Dudești (Calea Dudești nr. 184, Sector 3, București) în intervalul orar 10:00 – 16:00.

Vor putea fi vizitate tramvaiele vechi, modele din anii 1912 și 1956, dar și noile vehicule Imperio achiziționate de Primăria Capitalei. Principalul punct de atracție al evenimentului va fi plimbarea cu un tramvai de epocă Rathgeber P3.16 (Tramvaiul Cofetărie), care va circula pe traseul Depoul Dudești – Șura Mare – Depoul Dudești.

„Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” în Rahova și Berceni

Proiectul „Străzi Deschise – București, Promenadă Urbană” va continua în acest weekend cu un festival al copilăriei, în cartierele Rahova și Berceni, pe străzile Bârcă, respectiv Huedin. Ziua Copilului va fi sărbătorită cu o mulțime de activități sportive, spectacole de teatru și momente muzicale.

Programul detaliat al evenimentelor îl găsiți pe

https://doc.pmb.ro/institutii/primaria/directii/directia_cultura_invatamant_turism/evenimente_20240601.pdf