Ce sărbătoare cu cruce albastră e sâmbătă și ce nu ai voie să faci

Publicat: 03 dec. 2022, 10:30, de Autor: Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
Ce sărbătoare cu cruce albastră e sâmbătă și ce nu ai voie să faci

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 3 decembrie, e o sărbătoare cu cruce albastră. Află despre lucruri pe care nu ai voie să le faci în această sâmbătă. 

Credincioșii îl sărbătoresc pe 3 decembrie pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica provine din zona Ardealului, din părinți evlavioși cu râvnă față de Dumnezeu.

Astfel vieţuind şi învăţând, Cuviosul Gheorghe de la Cernica s-a mutat la Domnul în anul 1806, în ziua de 3 decembrie, fiind cinstit de toţi ca un mare nevoitor şi părinte duhovnicesc.

Ce sărbătoare cu cruce albastră e sâmbătă. Ce nu ai voie să faci

La sărbătoarea cu cruce albastră nu ai voie să bârfești, să te cerți cu cineva sau să refuzi un om care îți cere să îl ajuți.

E zi de post,  cu dezlegare la pește, ulei și vin. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica provine din zona Ardealului, din părinți evlavioși cu râvnă față de Dumnezeu.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Mănăstirea Cernica și Căldărușani este unul din mari părinți români care a slujit neamul Românesc cu dragoste și cu dedicare în secolul al XVIII-lea, fiind un înaintaș al Sfântului Calinic de la Cernica.

Cine a fost Sfântul Gheorghe de la Cernica

Sf. Gheorghe de la Cernica s-a mutat în Țara Românească la vârsta de 19 ani, iar mai apoi a călătorit în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea românească Vatoped.

În acest schit, Cuviosul Gheorghe a fost hirotonit preot, însă fiind împovărat de birul turcesc, a plecat din Sfântul Munte și s-a aşezat pe rând la mânăstirile Dragomirna, Secu şi Neamţ.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a viețuit o mare parte din timp la mănăstirile Căldărușani și Cernica, iar în anul 1806, în ziua de 3 decembrie s-a mutat la Domnul.

Ce este crucea albastră în calendarul creștin ortodox

În calendarul creștin ortodox, apar sărbători marcate cu o cruce albastră, pe lângă cele cu cruce neagră sau roșie. Iată mai jos explicațiile care apar în calendar la cruci.

  • Cruce roșie, marcată de două paranteze de aceeași culoare – praznicele mari, la care se face priveghere mare, închinate: Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu si Înălțării Sfintei Cruci
  • Cruce roșie, marcată doar cu o paranteză în partea dreaptă – sărbători ale sfinților, la care se face priveghere (zile nelucrătoare)
  • Cruce neagră, marcată cu o paranteză neagră în partea dreaptă – sărbători ale sfinților, care au doxologie mare (zile lucrătoare)
  • Cruce neagră – sărbători ale sfinților, la care nu se face priveghere, ci se cântă numai polieleu (zile lucrătoare)
  • Cruce albastră – sărbători ale sfinților romani sau ale căror moaște se găsesc in România