Sfântul important prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 24 noiembrie

Un sfânt important e prăznuit de Biserica Ortodoxă, joi și dacă nu știați, sfântul de azi are statuie la Sevasopol! Este zi cu dezlegare la ulei și vin în calendarul ortodox. Ce sărbătoare e azi, 24 noiembrie?

La data de 24 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Clement, episcopul Romei.

Sfântul Clement s-a născut la Roma, fiind contemporan cu Sfinții Apostoli. El își pierde mama și pe cei doi frați într-un naufragiu. Pe tatăl său îl pierde mai târziu, în timp ce își căuta soția și fiii.
Sfântul important prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 24 noiembrie

Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Clement s-a hotărât să plece să-și caute părintii și frații. Este momentul când îl întâlnește pe Sfântul Barnaba și pe frații săi, care erau ucenicii Sfântului Petru. Dar prin multe rugăciuni și cu ajutorul lui Dumnezeu și-a întâlnit si părinții.

Potrivit crestinortodox.ro, Clement a fost hirotonit episcop în Roma, după Lin si Anaclet, înainte ca Petru sa fie răstignit de către Nero. Sfântul Clement a convertit la creștinism mai mulți necredincioși.

Conform Sinaxarului, într-un an, de Paști, Clement a botezat patru sute douăzeci si patru de oameni, toți de neam mare. Dar pentru că nu a vrut să slujească zeilor, el a fost supus la multe chinuri in vremea împăratului Domitian si mai apoi ucis, in timpul împăratului Traian. Sfântul Clement a suferit în timpul prigoanei lui Traian (98-117), fiind surghiunit în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo a fost aruncat în mare, fiindu-i legată de gât o ancoră de corabie.

Ce se spune despre Sfântul prăznuit pe 24 noiembrie

Se spune că i s-a legat de grumaji o ancora de fier si a fost aruncat în mare. Astfel, Clement a trecut la cele veșnice. Atunci când se face pomenirea sfântului, apa se depărtează de mal până la locul în care el si-a dat duhul, oferindu-le creștinilor posibilitatea de a ajunge la el pe uscat.

Odată, în ziua cinstirii sale, un copil a fost uitat de părinți în locul din mare prefăcut în uscat. În anul următor, când marea s-a retras din nou, părinții au găsit copilul sănătos, lângă mormântul sfântului. Întrebat cum s-a hrănit și cum a fost păzit nevătămat, au aflat de la el că a fost hrănit de sfântul care zăcea acolo.

Dintre toate operele puse sub numele Sfântului Clement, numai una este autentică, și anume „Scrisoarea I către Corinteni”. Este o opera care se păstrează în limba greacă, latină, siriacă și coptă. Este recunoscut că autor al acesteia de istoricii Eusebiu și Ieronim și de episcopul Dionisie al Corintului (pe la 170), într-o scrisoare adresată episcopului Soter al Romei.

Un monument dedicat Sf. Sfințit Mc. Clement, Episcopul Romei, a fost inaugurat în 2020 la locul martiriului său din Sevastopol, potrivit RIA-Novosti Crimeea, citat de Orthochristian.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole