Ce se mai vinde pe OLX? O rafinărie!

Pe site-ul de anunțuri gratuite OLX a apărut o informație că se vinde o celebră rafinărie din România.

Activele funcționale ale rafinăriei Crițana din Balc au fost scoase la vânzare pentru prețul de 12,98 milioane de euro. Anunțul lichidatorului judiciar Euroconsult S.P.R.L. a apărut și pe site-ul de anunțuri gratuite OLX.

Rafinăria Crișana a fost pusă în funcțiune la data de 30 martie 1969. Cunoscută și sub numele de Petrolsub Suplacu de Barcău, unitate a fost cea mai mică rafinărie din țară, cu o capacitate instalată de 450.000 de tone pe an și o capacitate operațională de 400.000 de tone pe an. Rafinăria producea lichid ușor, motorină, bitum, păcură pentru asfalt.

După revoluție, societatea a fost cuprinsă în programul Ministerului Industriilor în cadrul acțiunii de restructurare și retehnologizare. La data constituirii sale ca societate pe acțiuni (05.02.1991), denumirea s-a modificat, devenind S.C. Petrolsub S.A.

Și-a oprit activitatea în aprilie 2005, la momentul respectiv fiind controlată de companiile Euro Trading Chemicals SRLEuro House 2000 SRL și Fertinvest Holding Ltd. A intrat în faliment în aprilie 2007, având peste 80 de creditori, totalul datoriilor fiind 35 milioane euro.

Conform Adevărul, rafinăria a fost „căpuşată” de fostul proprietar, Euro Trading Chemicals, parte a grupului Euro Columna, controlat de fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.

”Euro Columna a luat pachetul majoritar de acţiuni al rafinăriei în primăvara lui 1995 de la Fondul Proprietăţii de Stat, dar nu ca să o dezvolte, ci ca să o falimenteze prin alte firme, Euro House 2000 şi Fertinvest Holding, care luau marfă la preţ de producţie şi o revindeau în profit, fără a plăti furnizorul. În jurul Petrolsub au gravitat numeroase “căpuşe”. Vasile Blaga, de pildă, care deţinea 374.000 acţiuni, şi-a angajat soţia ca traducător la Petrolsub, pe sume imense, la fel cum primea şi firma de consultanţă a lui Măgureanu”, scria Adevărul.

În 2005, rafinăria a fost închisă şi a rămas nefolosită până în 2008, când, la a patra licitaţie organizată pentru vânzarea ei, a fost cumpărată de firma Ecodiesel, condusă de fostul fotbalist Călin Bălaj, Antonio Papalia şi cumnata lui Rácz Attila, Merai Katalin. Călin Bălan, fost fotbalist, a deținut mai multe cluburi și discoteci în Oradea, și a fost cercetat pentru fraudă, conform Bihor News.

Despre Rácz Attila se spune că a fost tovarăş de dosar penal cu fostul şef ANAF Sorin Blejnar. Acesta a fost trimis în judecată luna trecută de DIICOT după ce, împreună cu fostul fotbalist Călin Bălaj şi cu Antonino Papalia, s-a folosit de rafinăria Petrolsub din localitatea bihoreană Suplacu de Barcău, ca paravan pentru contrabandă cu petrol, scrie Adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...