Ce spune Ciucă despre sistarea angajărilor la stat și înghețarea salariilor

Publicat: 10 apr. 2023, 16:56, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Ce spune Ciucă despre sistarea angajărilor la stat și înghețarea salariilor
Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a vorbit despre măsura de sistare a angajărilor la stat și înghețarea salariilor. Premierul a declarat că, dacă în urma analizei pe care o vor face la Guvern, vor ajunge la concluzia că este necesară o astfel de măsură, o vor discuta în coaliţie şi o vor asuma şi la nivel guvernamental.

Anunțul a fost făcut în contextul în care, în anul 2022 s-a raportat o diferență de locuri de muncă în plus, la nivelul instituţiilor statului, de aproximativ 17.774.

”Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la nivelul Ministerului Educaţiei, am discutat despre programul Creşe şi Grădiniţe şi a fost nevoie să încadrăm cu personal.

La nivelul Ministerului afacerilor Interne, peste 5.000 de angajaţi (..) discutăm de Ministerul Fondurilor europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile alocate României şi s-a dovedit că a fost o măsură bună pentru că am reuşit să absorbim 11,3 miliarde de euro şi desigur la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici.

Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituţii, lăsând totuşi posibilitatea ca în funcţie de nevoi, prin memorandum, pentru că aşa s-au angajat acele funcţii, să crească angajările în anumite ministere”, a explicat şeful Executivului majorarea numărului angajaţilor la stat.

Totodată, premierul a precizat că în urma unei analize ”pe care o vom face la Guvern, vom ajunge la concluzia că este necesară o astfel de măsură, o discutăm în coaliţie şi o asumăm şi la nivel guvernamental.”