Ce spune Klaus Iohannis despre certificatul de vaccinare: Nu poate fi folosit pentru a îngrădi libertatea de mișcare

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă susţine ideea certificatului de vaccinare, că acesta poate fi folosit pentru motive medicale, de exemplu o persoană să intre pe baza acestui document care să ateste că fie e vaccinată, fie a făcut testul şi este negativ sau că a trecul prin boala COVID-19.

 Şeful statului a adăugat că astfel de certificate nu pot fi folosite pentru a îngrădi libertatea de mişcare.

„Trebuie să clarific un pic. Nu am fost reticent faţă de ideea unui certificat. Am fost reticent faţă de ideea unui paşaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să împărţim cetăţenii europeni în două categorii – unii să meargă în concediu şi alţii să nu meargă. Deci sunt drepturile care sunt statuate şi care sunt garantate pentru toată lumea, însă acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale.

De exempu, dacă vreţi să mergeţi într-o ţară în concediu şi aveţi certificatul că fie v-aţi vaccinat, fie aţi făcut testul şi nu sunteţi pozitiv sau că aţi avut boala, probabil că puteţi să intraţi acolo fără alte formalităţi şi fără să trebuiască să staţi în carantină. E un lucru destul de important”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat marţi într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni dacă şi-a schimbat atitudinea reticentă faţă de certificatul de vaccinare despre care vor fi discuţii miercuri în Parlamentul European.

Şeful statului a adăugat că certificatul de vaccinare nu trebuie folosit ca un instrument al discriminării.

„Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi de exemplu libertatea de mişcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricţiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Deci nu existenţa certificatului este problematică, ci felul cum îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”, a explicat preşedintele.

Întrebat dacă susţine ideea ca certificatul de vaccinare să fie folosit de agenţii economici, de exemplu pentru accesul la festivaluri, la restaurant, şeful statului a răspuns:

 „Aceste lucruri vor fi analizate foarte, foarte atent şi ne vom exprima asupra acestei chestiuni”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...