CE vrea să blocheze importurile de cereale, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, până la 5 iunie

Ministrul Agricultrii, Petre Daea, a anunțat, miercuri seara, că în termen de 48 de ore, după ce statele care au luat măsuri unilaterale față de importurile de cereale din Ucraina și le retrag, CE poate să activeze mecanismele de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță.

La acest moment, România a rămas singura poartă de import a produselor din Ucraina, se arată într-o informare de presă a MADR.

Vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis, cu care Petre Daea a discutat miercuri după-amiază, a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare și Acordului de Asociere încheiat între UE și Ucraina, somând cele 4 state să și le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

”S-a solicitat poziția miniștrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România. Toate statele au susținut că sunt necesare soluții pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare  și a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei. Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privință, vicepreședinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru și președinte  prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniștri și președintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat ca statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniștrilor si Presedintele Bulgariei”, se mai arată în document.

Ședință de lucru cu comisarul european

Miercuri, la ora 17.00, a avut loc ședința de lucru în format videoconferință cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE, și comisarul pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski, informează MADR.

La întâlnire alături de ministrul Agriculturii au participat secretarul de stat de la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, Horațiu Clepan, președintele ANSVSA Alexandru Bociu și 3 consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Discuțiile au pornit printr-un tur de masă în care miniștri responsabili cu comerțul exterior, respectiv, agricultură, au prezentat situația existentă în țările lor.

România a precizat faptul că are in prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor.

”România a subliniat că se vede amenințată de un aflux si mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieșire din UA către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanta devine si mai aglomerat”, se mai precizează în informarea MDAR.

Vineri, 21 aprilie, urmează să aibă loc la București, o întrevedere între Petre Daea și ministrul Agriculturii din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...