Cea mai bună rețetă de caltaboș. Preparatul care nu lipsește de pe masa românilor

Publicat: 22 dec. 2021, 09:00, de Mădălina Bălăceanu, în Food , ? cititori
Cea mai bună rețetă de caltaboș. Preparatul care nu lipsește de pe masa românilor

Caltaboșii, aceste preparate tradiționale care nu lipsesc de pe masa românilor în perioada Sărbătorilor de iarnă, se gătesc în diferite moduri, în funcție de preferințele fiecăruia. Toate rețetele, însă, au un lucru în comun: valorificarea organelor porcului.

Caltaboșii se prepară din măruntaiele porcului. Au la bază ficatul și organele de porc, amestecate cu orez pentru absorbirea grăsimii. Pentru gătirea acestui preparat tradițional, avem nevoie de o oală uriașă, pentru a fi siguri că ingredientele au loc suficient pentru fierbere.

Ingredientele de care avem nevoie pentru prepararea caltaboșilor

  • Două bucăți plămâni de porc
  • O bucată ficat de porc
  • Două bucăți rinichi de porc
  • O bucată splină de porc
  • O bucată inimă de porc
  • O bucată prapur de porc
  • Trei cepe mari
  • Un kilogram de orez
  • Sare
  • Piper
  • Ienibahar
  • Cimbru
  • 15 bucăți mațe de porc
  • 15 l apă
  • 0,5 buc cap de porc

Cum gătim caltaboșul

În primul rând, punem la fiert 15 l de apă, într-o oală de cel puțin 20 de litri. Atunci când apa începe să dea în clocot, punem la fiert capul și organele porcului, în afară de ficat, pe care îl punem mai târziu. Ficatul nu se pune din prima fiindcă se amărăște și se întărește.

Ulterior, tăiem prapurul și îl punem la topit într-o tigaie. Curatam cepele si le taiem julienne, apoi le calim in grasimea lasata de prapur.

Dupa 60 de minute, punem si ficatul la fiert. Dupa ce capul si organele sunt fierte, se scot din apa si se pun la racit pe o tava, apoi se taie in felii, ce vor fi macinate. Se macina si slanina (gusa) de la capul de porc, pentru ca trebuie sa fie putin mai grasi caltabosii.

Orezul spalat il punem intr-un saculet de tifon si il scufundam in apa in care au fiert organele. Il lasam sa fiarba bine, cam 15 minute, apoi il scoatem pe o tava sa se raceasca, avand grija sa nu se formeze cocoloase.

Apoi amestecăm maruntaiele macinate si cepele cu orezul, asezonam, dupa care omogenizam bine compozitia si o lasam de-oparte, timp în care montăm mașina de făcut cârnați și caltaboși, conform Gătesc.ro.

Rulam matul de porc pe dispozitivul conic al masinii de tocat carne, apoi facem un nod in capatul acestuia. Punem amestecul obtinut in masina de carnati si umplem treptat matul de porc. Din loc in loc, cam la 20-25 de cm, intepam cu un ac, sa iasa eventualul aer adunat, si rasucim matul sa facem caltabosii mai scurti. La capatul caltabosului (matului), facem din nou un nod.

Introducem cate 2-3 bucati de caltabos in saculetul de tifon, pe care il bagam in apa clocotinda in care au fiert organele, pentru 5 minute. Ii scoatem apoi si ii punem pe o tava, sa se raceasca. Procedam la fel cu fiecare caltabos.

Poftă bună!