Cea mai infecțioasă tulpină Covid, Kreken, a ajuns în România

Publicat: 09 ian. 2023, 14:09, de Mariana Olteanu, în Sănătate , ? cititori
Cea mai infecțioasă tulpină Covid, Kreken, a ajuns în România
Sursa foto: Pixabay.com

România se confruntă deja cu primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken, una dintre cele mai agresive şi contagioase subvariante Omicron.

”Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.  

Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”,  a transmis Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș pentru Antena 3.

Totodată, medicii îi îndeamnă pe românii să nu se sperie, ci să respecte regulile de igienă și să țină simptomele sub control.  

”Este vorba, de fapt, de XBB 1.5., o tulpină care a apărut în urmă cu mai multe luni și este dominantă sau tinde să devină dominantă în cazurile cu infecție cu acest tip de virus în Statele Unite. Cam 40% din cazuri. 

Noi am învățat de-a lungul acestei pandemii, cu cât se răspândesc mai ușor acești viruși, cu atât patogenitatea este mai mică. Iar până în acest moment nu există niciun fel de indiciu că vorbim despre o patogenitate sau o formă mai severă de boală”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

Nouă subvariantă este deja răspândită în Statele Unite, unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% din cazurile de Covid-19 înregistrate recent.