„Ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie”. Ministrul Apărării, replică pentru ambasadorul rus la București

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România nu va fi în pericol în cazul în care Rusia va ataca Ucraina. Ministrul i-a dat o replică și ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin.

Ambsadorul Rusiei la București a afirmat, printre altele, într-o conferință de presă online, că Moscova vrea garanții scrise din partea NATO și SUA că scutul de la Deveselu este pur defensiv.

Noi nu credem că este nevoie de garanții scrise în această situație. De fapt, ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influență. La asta se referă Federația Rusă atunci când vorbește despre garanții scrise”, a declarat Vasile Dîncu, la RFI. Acesta a punctat că garanțiile pe care le oferă NATO și lumea occidentală țin de valorile pe care le au, precum libertate și dreptul fiecărei națiuni de a-și hotărî singure soarta. „Asta Rusia cred că a înțeles, dar evident că aici este vorba, sigur, de încercarea consolidării unei alte imagini, poate mai ales în mediul politic intern din Rusia”, a punctat ministrul.

Sunt pregătite scenariI

Întrebat dacă România e în pericol, în cazul în care Rusia atacă Ucraina, Vasile Dîncu a răspuns: „România nu este în pericol și populația poate să stea liniștită din acest punct de vedere. Noi suntem pregătiți pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict, suntem pregătiți pentru a primi refugiați în această situație și pentru ajutoare de tip umanitar în această zonă, dar nu este cazul unui conflict care să afecteze direct România”.

Ministrul a mai spus că sunt pregătite scenarii pentru a primi refugiați pe teritoriul nostru și pentru a sprijini umanitar o evacuare din zona Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...