Cel mai lung viaduct din România a intrat în avizare! Ozaltin se pregătește de începerea lucrărilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/viaducte.jpg)
Proiectul tehnic pentru cel mai lung viaduct din România, care se va construi pe Autostrada Transilvania (A3), este în curs de avizare în Consiliul Tehnico – Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Compania turcă Ozaltin se va ocupa de construirea cele două mega-structuri în lungime cumulată de 3,2 kilometri, scoase din contractul cu UMB. Valoarea lucrărilor este de aproape un milliard de lei, fără TVA.
Cel mai lung viaduct din România este format din două structuri care au în total 3,2 km și se construiește pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești a Autostrăzii Transilvania. Antreprenorul turc Ozaltin și-a mutat flota de utilajele la Cluj încă din luna martie pentru demararea lucrărilor la viaductele de la Nădășelu și Topa Mică.
Potrivit contractului, Ozaltin va proiecta și va executa lucrări de deviere a traseului în zonele cu alunecări de teren de pe secțiunea de autostradă Nădășelu – Mihăiești care constau în:
- construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km fundat pe piloți forați de diametru mare;
- un viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km care să depășească în aval traseul DN1F și cursului pârâului Topa Mică.
Deocamdată, turcii așteaptă autorizația de construire. „Proiectul tehnic este în curs de avizare în Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR. Încă nu a ieșit decizia de expropriere, fără de care nu se poate da autorizatia de construire“, au transmis reprezentanții CNAIR, potrivit Economica.net.
Cel mai lung viaduct din România a intrat în avizare. Ozaltin are la dispoziție 18 luni pentru execuție
Contractul pentru realizarea viaductelor de 3,2 km care asigură continuitatea pe Autostrada Transilvania a fost semnat în iunie 2024 cu Ozaltin, compania din Turcia care alături de antreprenorul craiovean Strade Bauunternehmung a construit tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești.
Valoarea contractului pentru cele două viaducte de pe traseul subsecțiunii Nădășelu – Mihăiești este de 994,7 milioane de lei (fără TVA), termenul de realizare fiind de 27 de luni (9 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție). Devierea traseului acestui sector de autostradă se face în conformitate cu recomandările din cadrul expertizei tehnice, după cum au precizat în momentul lansării licitației (august 2023) reprezentanții CNAIR.
Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor din Autostrada Transilvania, care a fost preluată de UMB după ce s-au scos din contract viaductele atribuite Ozaltin, s-a ajuns și la așternerea primului strat de asfalt. Zilele trecute, în zona localității Zimbor, din județul Sălaj, antreprenorul român Spedition UMB lucra la așternerea asfaltului.