Cel mai vizitat loc de pe Pământ. O țară unde trăiesc foarte mulți români a ajuns prima destinație turistică a lumii. Record absolut de vizitatori
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/CoastadeAzur.jpg)
Sunt foarte multe locuri în lume asaltate de turiști, însă o țară din Europa a bătut anul trecut recordul de vizitatori. Și asta nu e tot! În primele șase luni din 2025 aici s-a depășit deja numărul de turiști de anul trecut, fapt care transformă acest loc în cel mai vizitat de pe Pământ. Și, culmea, nu este departe de România.
Cel mai vizitat loc de pe Pământ este în Europa. Țara care a atras peste 100 de milioane de vizitatori
Franța a devenit cel mai vizitat loc de pe Pământ, conform statisticilor, informează ziare.com. Țara în care trăiesc foarte mulți români a devenit, în 2024, prima națiune din lume care a înregistrat 100 de milioane de vizitatori internaționali, o performanță istorică impresionantă. Să menționăm faptul că aici trăiesc peste 500.000 de români.
În acest an însă, după numai 6 luni, în Franța au călătorit deja mai mulți turiști decât anul trecut, iar un nou record extraordinar este prognozat pentru 2025. Acest fapt îi consolidează Franței poziția de prima destinație turistică la nivel global. Franța a devenit, practice, cel mai vizitat loc de pe Pământ. Cu toate acestea, în timp ce numărul vizitatorilor continuă să crească, țara se confruntă cu provocări semnificative în a transforma aceste sosiri în beneficii economice substanțiale, conform Travel and Tour World.
Spre deosebire de națiuni precum Statele Unite, Spania, Japonia și Italia, care au stăpânit arta de a extrage venituri mari de la turiștii lor, Franța se luptă să transforme volumul său mare de vizitatori într-o poveste de succes financiar.
Cel mai vizitat loc de pe Pământ. Care sunt atracțiile Franței
Franța a atins un număr uimitor de 100 de milioane de vizitatori străini în 2024 și a stabilit un nou record mondial. Acest lucru îi conferă statutul de „cel mai vizitat loc de pe Pământ“, cu atracții populare precum Parisul, Riviera Franceză și peisaje rurale pitorești.
Chiar dacă Franța atinge această etapă importantă, sectorul său turistic se confruntă cu dificultăți financiare. Țara ocupă locul patru în ceea ce privește veniturile turistice la nivel mondial, după SUA, Spania și Japonia. Deși are cei mai mulți vizitatori, această disparitate între vizitatori și veniturile turistice dezvăluie slăbiciuni majore în capacitatea Franței de a culege o recompensă economică deplină de pe urma popularității sale masive ca destinație turistică.
Chiar dacă Franța se clasează pe primul loc ca piață pentru sosirile turiștilor, cheltuielile medii ale vizitatorilor sunt mai mici în comparație cu alte piețe cheie de călătorie. În Franța, un turist cheltuie în medie aproximativ 650 de euro pe zi, în timp ce în Spania, de exemplu, un turist scoate din buzunar aproximativ 1.000 de euro pe zi.
Pe primul loc la turiști, Franța nu stă bine la capitolul încasări
Cum se traduce asta în cifre? În timp ce Franța a avut milioane de vizitatori, veniturile sale din turism au fost de doar 71 de miliarde de euro în 2024. În schimb, Spania, deși a avut mai puțini vizitatori, a atras din turism 126 de miliarde de euro. Acest lucru implică, de asemenea, că, deși Franța se clasează pe primul loc în ceea ce privește sosirile turiștilor, maximizarea veniturilor per turist nu este realizată de Franța, în mare parte pentru că majoritatea vizitatorilor petrec un timp limitat și pleacă.
Printre principalele probleme ale Franței se numără statutul său de „tranzit“ și nu statutul de destinație pe termen lung. Vizitatorii folosesc Franța, și Parisul în special, ca o oprire scurtă în itinerarul lor turistic european, stând doar câteva zile înainte de a continua spre alte țări, precum Spania, Italia sau Marea Britanie.
Aceste țări beneficiază de șederi mai lungi și cheltuieli sporite, în timp ce modelul turistic al Franței se luptă să transforme șederile scurte în perioade mai lungi, generatoare de venituri.
Locația centrală a Franței în Europa și legăturile sale extinse de transport fac din teritoriul său un punct de plecare perfect pentru călătoriile oamenilor, însă acest lucru îi face inevitabil pe vizitatori să se îndrepte rapid spre alte locații în care pot petrece mai mult timp și au acces la cazare la prețuri mai mici.
Succesul turismului francez depinde de o schimbare de strategie
Turismul se numără printre principalii stimuli ai activității economice ai Franței, contribuind cu aproximativ 5-8% la PIB-ul național și oferind locuri de muncă pentru milioane de oameni. Există, însă, un potențial vast care rămâne neexploatat.
Se calculează că, dacă ratele cheltuielilor per turist din Franța s-ar putea compara cu cele din Spania, ar exista în plus venituri de 28 de miliarde de euro. Acest lucru ar avea un impact direct asupra locurilor de muncă create în sectoarele turistic și al ospitalității.
Succesul turismului francez depinde de o schimbare de strategie. Pe măsură ce Franța se îndreaptă spre sezonul turistic din 2025, trebuie să își regândească strategia de a rămâne cu un pas înaintea celor mai populari la nivel global.
Investițiile în aceste zone și transformarea într-o destinație pentru perioade mai lungi pot permite Franței să acceseze noi fluxuri de venituri și să creeze o industrie turistică mai sustenabilă și mai profitabilă.
Citește și: Uimitor! Copacul mai bătrân decât primele imperii ale omenirii care rodește și astăzi