Iohannis: Vom continua să întărim NATO

Publicat: 07 apr. 2024, 12:59, de Bogdan Radulescu, în News , ? cititori
Iohannis: Vom continua să întărim NATO

Cu prilejul Zilei NATO în România şi al aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Alianției Nord-Atlantice, preşedintelui României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj.  Iohannis: Vom continua să întărim NATO, la Marea Neagră și pe Flancul Estic al Alianței.

În mesajul din partea Președinției României se arată că, odată cu celebrarea celor 75 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Alianța rămâne cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, fundamentată pe valorile democraţiei, ale libertăţii individuale şi ale statului de drept.

În 1949, când a fost semnat, la Washington, Tratatul Nord-Atlantic, care a consacrat înfiinţarea NATO, lumea era afectată de începutul Războiului Rece, un episod dificil al istoriei postbelice care a durat patru decenii. Au urmat abordarea extinsă a securităţii şi înglobarea de către NATO a noilor membri din Europa Centrală şi de Est, iar după 11 Septembrie 2001 au devenit o prioritate pentru Alianţa Nord-Atlantică combaterea terorismului internaţional şi gestionarea noilor ameninţări asimetrice.

Celebrarea a 75 de ani de la înființarea NATO are loc pe fundalul războiului din Ucraina

Astăzi, când aniversăm 75 de ani de la înfiinţarea NATO, războiul s-a întors în Europa din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, iar provocările actuale de securitate sunt dintre cele mai diverse şi complexe, de la cele convenţionale, la cele hibride, cibernetice şi până la cele neconvenţionale.

Cu atât mai mult, în acest context de securitate dificil, Alianța Nord Atlantică rămâne unită, puternică şi se adaptează conceptual, structural, instituţional şi operaţional pentru a-şi menţine superioritatea militară cu rol de descurajare faţă de orice potenţial adversar.

În ultimii 10 ani, postura NATO de descurajare şi apărare a fost întărită semnificativ, în special pe Flancul Estic, iar acest proces va continua, având la bază prevederile Conceptului Strategic al NATO adoptat la Madrid în 2022, care consacră descurajarea şi apărarea ca primă sarcină fundamentală a Alianţei Nord-Atlantice.

România – pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

Articolul 5 al Tratatului de la Washington este astăzi mai relevant ca oricând, iar angajamentul faţă de apărarea colectivă ne oferă fiecăruia dintre cei 32 de Aliaţi, deopotrivă, garanţia unor societăţi democratice, în pace şi siguranţă. În aceeaşi măsură, rămânem ferm angajaţi, că Aliaţi, să ne consolidăm propriile capacităţi de apărare şi să contribuim echitabil la partajarea responsabilităţilor la nivelul NATO.

România se identifică deplin cu valorile democratice ale NATO şi acţionează cu responsabilitate şi hotărâre la nivel aliat, ca un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic.

Vom continua să ne respectăm angajamentele şi să ne implicăm activ în procesul de adaptare a NATO la evoluţiile mediului de securitate, atât pe dimensiunea politică, cât şi pe cea militară a Alianţei Nord-Atlantice.

Alături de partenerii din Europa şi Asia-Pacific, vom continua să întărim NATO,  astfel încât să rămână cea mai solidă alianţă politico-militară din istorie. Împreună suntem mai puternici, împreună suntem NATO ! La mulţi ani, NATO ! La mulţi ani, România !”