Céline Gauer: „Trebuie să trecem la treabă urgent!”. Concluzii după conferința privind implementarea PNRR

Publicat: 20 mart. 2024, 19:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Céline Gauer: „Trebuie să trecem la treabă urgent!”. Concluzii după conferința privind implementarea PNRR

Trăgînd concluziile conferinței anuale privind implementarea PNRR, Céline Gauer, Directorul General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene). a spus:”Trebuie să trecem la treabă urgent!”

„Părțile pozitive sunt sprijinul Uniunii Europene pentru reformele structurale care trebuie întreprinse de România, dar și sprijinul economiei către tranziția spre economia verde. Dar, după cum s-a reflectat și în discuții, când vorbim despre implementare, tonul dominant este gri”, a sintetizat Céline Gauer cele trei ore și jumătate de discuții din cadrul Conferinței Anuale privind PNRR.

„Reformele încă sunt în așteptare și trebuie să fie implementate în anul acesta. Există îngrijorări în ceea ce privește situația fiscală, care în loc să se îmbunătățească se degradează, există îngrijorări legate de influența pe care această situație le poate avea asupra piețelor financiare cu mult timp înainte să aibă consecințe asupra finanțărilor de la Uniunea Europeană. Sunt îngrijorările legate de întârzierile în implementare, îngrijorare privind accesul IMM-urilor, dar, și mai general, accesul beneficiarilor la fondurile care există și așteaptă să fie cheltuite pe investiții importante pentru țară. Sunt și îngrijorări legate de procedurile complexe de implementare, nu neapărat la nivel european, cât, mai ales, la nivel național. Există, desigur, provocări legate de absorbția unor fonduri atât de mari într-o perioadă atât de scurtă de timp”, a enumerat Directorul General SG RECOVER problemele ridicate.

„Partea bună este că e bine să vorbim despre probleme, pentru că atunci când discutăm despre ele există și șansa de a le rezolva. Aceasta este speranța cu care vreau să rămânem duop această discuție. Am identificat problema, știm unde sunt dificultățile, autoritățile române colaborează foarte bine, sunt conștiente de ele, și împreună avem șansa să le rezolvăm. Pentru asta, anul 2024 este un an esențial, în care vom vedea dacă acele miliarde de care ar putea beneficia România sunt accesibile sau nu. Este un punct de cotitură și trebuie să ne asigurăm, împreună, că devine un succes. Mai avem 29 de luni. 2026 nu se îndepărtează. Există speranțe, există dorința, dar 2026 rămâne termenul. Este nevoie de unanimitate a statelor-membre pentru a schimba acest termen și nu se va întâmăla asta. Deci mai sunt 29 de luni pentru a pune în aplicare Planul. E nevoie de eforturile tuturor. Încă există speranță, dar trebuie să trecem la treabă urgent!”, a mai arătat Celine Gauer.