Cererea de aur angro a scăzut, în China, în luna mai,

Publicat: 15 iun. 2024, 10:07, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Cererea de aur angro a scăzut, în China, în luna mai,

Cererea de aur angro a scăzut, în China, în luna mai, pe măsură ce consumul de bijuterii din aur și vânzările de lingouri și monede s-au redus.

Între timp, banca centrală locală nu a raportat nicio achiziție de aur în cursul lunii. Dar ,,sclipirea” a venit de la piața ETF de aur, care a prelungit perioada de intrare la șase luni, comentează analiștii Consiliului Mondial al Aurului (WGC).

Shanghai Gold Benchmark PM (SHAUPM), analizată în RMB (moneda chineză) și în LBMA Gold Price AM în dolari SUA arată o creștere, în mai, dar la ambele categorii de cotații, creșerile de preț s-au diminuat treptat.

Evoluția prețului la aur a continuat să se relaxeze până în iunie, iar prețurile au înregistrat o pierdere ușoară.

Industria a retras 82 de tone de aur de la Bursa de Aur din Shanghai (SGE), în mod semnificativ mai scăzut, atât calculat lună, la lună, cât și calculat an,la an, pe fondul scăderii cererii de bijuterii din aur, precum și a investițiilor în lingouri și monede.

Între timp, activitățile de tranzacționare cu aur la Shanghai Futures Exchange au decelerat și ele.

Prima medie lunară a prețului aurului în China a scăzut cu 10 dolari SUA pe uncie, calculat lună, la lună, reflectând scăderea cererii angro.

ETF-urile din aur din China au adăugat 1,8 miliarde RMB (253 milioane dolari SUA), în mai, extinzându-și seria de intrări la șase luni și împingând astfel activele totale gestionate (AUM) la un nivel record.

Deținerile colective ale investitorilor se ridică, în prezent, la 87 de tone, de asemenea, cea mai mare cantitate din istorie.

Banca Populară Chineză (PBoC) nu a raportat nicio achiziție de aur în luna mai, încheindu-și seria de cumpărături de 18 luni.

În prezent, rezervele totale oficiale de aur ale Chinei rămân la 2.264 tone, sau 4,9 la sută din rezervele totale ale națiunii, cea mai mare înregistrată vreodată.

 Analiștii apreciază că prețul local al aurului, care rămâne ridicat în ciuda recentei corecții, ar putea continua să suprime consumul de bijuterii din aur și să redirecționeze în continuare consumatorii către produse mai ușoare și mai ieftine.

Nu este de așteptat ca cererea en-gros de aur să crească până la sfârșitul trimestrului 3, moment în care producătorii și comercianții cu amănuntul se vor alimenta pentru creșterea vânzărilor de Ziua Națională a Chinei.

Deși vânzările de lingouri și monede s-au răcit recent, considerăm că riscurile geopolitice sporite, precum și faptul că aurul a fost un activ global, non-RMB cu performanțe puternice, ar trebui să continue să atragă investitori, subliniază analiștii.

Însă, pe termen scurt, cererea de investiții pentru aur poate fi afectată negativ de recenta corecție a prețurilor – care poate împinge investitorii indeciși în margine.

Aurul și-a extins puterea în mai, deși cu o creștere mai restrânsă decât în ​​ultimele luni. Atât prețul aurului LBMA AM în USD, cât și SHAUPM în RMB au crescut cu 1 la sută, luna trecută.  Slăbirea dolarului, randamentele mai scăzute și cererea îmbunătățită de ETF de aur au determinat puterea aurului în cursul lunii.  În prima săptămână a lunii iunie, afectată de încetinirea achizițiilor de la băncile centrale și de schimbarea așteptărilor investitorilor cu privire la viitoarele reduceri ale dobânzilor Fed din SUA, prețul aurului LBMA AM în USD a scăzut cu 2 la sută.  Între timp, SHAUPM în RMB a înregistrat o creștere de 1 la sută, pe fondul monedei locale mai slabe.