Cetăţean danez, reţinut de DIICOT Timişoara. Bărbatul se ocupa cu minarea cripto-monedei Bitcoin

Un cetăţean danez în vârstă de 44 de ani a fost reţinut de procurorii DIICOT Timişoara pentru furt şi alterarea integrităţii datelor informatice după ce ar fi convenit cu mai multe persoane să se ocupe de activitatea de minare a cripto-monedei Bitcoin, în schimbul unui comision.

Potrivit DIICOT, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus, joi, reţinerea pentru 24 de ore a unui cetăţean danez, pentru alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

Astfel, s-a stabilit că, în octombrie 2019, două societăţi comerciale au închiriat un spaţiu în localitatea Lovrin, judeţul Timiş, în scopul desfăşurării activităţii de minare a cripto-monedei Bitcoin. Activitatea de minare presupune verificarea, validarea şi introducerea datelor noi referitoare la tranzacţii cu criptomonede efectuate între diverse persoane, în registrele sau block-urile publice care conţin datele referitoare la tranzacţiile deja validate.

În acest scopt, persoanele vătămate au achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unităţi hardware, servere şi laptop-uri) şi au convenit cu inculpatul ca acesta să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu-zise, în schimbul unui comision de 10% din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit că întregul sistem este operaţional, de gestionarea contului urmând să se ocupe reprezentantul persoanelor vătămate.

În luna martie 2021, acesta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, nemaiavând acces la sistemul informatic, toate calculatoarele fiind deconectate de la platformă.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, inculpatul a închiriat de la o societate comercială, o hală de producţie în suprafaţă construită de 2040 mp, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de fratele său şi de către o altă persoană, au transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora. Astfel, având acces la contul principal al platformei de mineret, inculpatul a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit al reprezentanţilor persoanelor vătămate”, arată DIICOT.

De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto-monedă este o activitate care presupune un consum mare de curent, suspectul s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune, situat pe un teren închiriat în municipiul Arad.

Joi, procurorii DIICOT Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din Timişoara şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad au făcut două percheziţii în judeţele Timiş şi Arad, în urma cărora au fost ridicate 10 HDD, 4 carduri de memorie, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum şi suma de 12.100 de euro.

Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad, 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcţionării acestora, precum şi 62 de unităţi centrale PC.

Poliţia Română a precizat că patru persoane au fost duse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri. Un bărbat de 44 de ani a fost reţinut.

Vineri, bărbatul reţinut urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timişoara.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole