Cheltuielile cu salariile, bonusurile și indemnizațiile de la CE Valea Jiului au crescut brusc în 3 luni

Publicat: 29 mart. 2024, 06:25, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Cheltuielile cu salariile, bonusurile și indemnizațiile de la CE Valea Jiului au crescut brusc în 3 luni

Complexul Energetic Valea Jiului a devenit operațional din luna octombrie 2023, prin preluarea activelor importante de la Complexul Energetic Hunedoara.

Cheltuielile Complexului Energetic Valea Jiului cu salariile și bonusurile angajaților, indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație și cu leafa directorului general au crescut de la 16,5 milioane de lei în noiembrie 2023 la 19,2 milioane de lei în ianuarie 2024, fără să avem un salt spectaculos al numărului de salariați. Această creștere coincide cu venirea la conducerea societăți a lui Eusebiu Durbacă, în noiembrie anul trecut.

Conform unui document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, se observă că societatea din Valea Jiului, care operează termocentrala Paroșeni și are în concesiune patru mine de huilă, este ținută pe perfuzii, adică din ajutoare de stat. Tot cărbunele scos din mine este utilizat la centrala Paroșeni iar vânzarea de energie a Complexului a scăzut din ianuarie de la 4,5 milioane de lei la 2,5 milioane de lei. În februarie, s-a mai recuperat, ajungând la venituri de 3,9 milioane de lei. Ținând cont de aceste cifre, se pune întrebarea de unde și până unde avem respectiva creștere a cheltuielilor cu salariile, bonusurile și indemnizațiile.

”Patronul” CE Valea Jiului este Ministerul Energiei. Instituția l-a lăudat pe Eusebiu Durbacă pentru că a realizat stocul de cărbune pentru repornirea Termocentralei Paroșeni dar nu spune nimic de sporirea cheltuielilor cu salariații și șefii. ”De la preluarea mandatului de la Director general de către dl Durbaca Eusebiu (7 noiembrie 2023), s-a reușit ca de la cele patru sucursale miniere să se asigure stocul de cărbune necesar pornirii Termocentralei Paroșeni și asigurarea funcționării sale pentru o perioadă totală de 11 zile, realizându-se o producție de energie electrică de 17.036 MWh, din care 12.071 MWh au fost tranzacționați pe Bursa OPCOM, obținându-se venituri în valoare de 7,15 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Producția de cărbuni în creștere are nevoie de oameni mai mulți și din acest motiv CE Valea Jiului dorește să angajeze peste 300 de oameni în luna aprilie. Dar nu are bani pentru salarii! conform unui lider de sindicat.

“Din punctul meu de vedere angajările ar trebui blocate până nu se rezolvă problema bugetului. Acest buget ne permite efectiv remunerarea acelor oameni pentru munca pe care urmează să o facă. Deci putem vorbi despre angajări după ce avem soluționată problema bugetului. Este punctul meu de vedere”, a declarat pentru Mondo TV, Darius Cîmpean, liderul sindicatului “Muntele”. De ce nu sunt bani? Probabil că s-au tot mărit câștigurile unora din companie.

Mai jos prezentăm lista șefilor de la CE Valea Jiului:

Ce a produs CE Valea Jiului în perioada octombrie 2023-ianuarie 2024: