China a descoperit ceva unic pe partea nevăzută a Lunii

Roverul selenar Yutu-2 al misiunii chineze Chang’e-4 a descoperit „două globule macroscopice de sticlă translucidă în timpul misiunii sale de explorare a părţii nevăzute a Lunii, care ar putea aduce informaţii noi despre formarea satelitului natural al Pământului, potrivit Xinhua.

Conform unui studiu publicat în jurnalul Science Bulletin, roverul Yutu-2 a surprins în imagini două globule translucide cu ajutorul camerei panoramice cu care este dotat. Nu au fost obţinute date cu privire la compoziţia celor două globule.

Morfologia lor unică şi contextul local sugerează că cel mai probabil este vorba despre sticlă de impact – material topit pe bază de anortozit rezultat în timpul evenimentelor din procesul de craterizare – mai degrabă decât obiecte de origine vulcanică sau care au ajuns pe Lună odată cu alte corpuri cereşti, au spus cercetătorii. Anortozitul selenar este o rocă prezentă în zonele înalte, format în oceanul de magmă de pe Lună. Potrivit specialiştilor, globulele de sticlă s-ar găsi din abundenţă în zonele înalte de pe Lună, oferind ţinte promiţătoare pentru prelevarea de material selenar ce ar putea aduce informaţii importante despre istoria timpurie a Lunii.

Cum e cu „partea nevăzută” a Lunii

Sonda Chang’e-4, lansată pe 8 decembrie 2018, a coborât în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken de la Polul Sud de pe partea întunecată/nevăzută a Lunii, pe 3 ianuarie 2019. De atunci, Yutu-2 a parcurs peste o mie de metri. Misiunea a reprezentat o premieră istorică, China fiind prima ţară care a realizat o aselenizare pe partea întunecată a Lunii.

De pe Pământ nu putem vedea decât o singură faţă a Lunii, deoarece satelitul natural al Pământului are o perioadă sinodică egală cu perioada sa de revoluţie (27,3217 zile), aflându-se în rotaţie sincronă cu Pământul. Emisfera selenară invizibilă de pe Terra nu a fost fotografiată şi cartografiată decât cu ajutorul sondelor spaţiale, prima fiind sonda sovietică Luna 3, în 1959. Primii oameni care au văzut-o, în mod direct, au fost astronauţii din echipajul misiunii Apollo 8, pe orbită în jurul Lunii în 1968.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...