China lansează telefonul ce nu poate fi interceptat. Tehnologia revoluționară care-l face invulnerabil

Un furnizor chinez de servicii de telecomunicații a lansat un smartphone folosind tehnologia cuantică și asigură utilizatorii că  dispozitivul este practic „invulnerabil la hacking”, susține agenția chineză de știri Xinhua.

Lansat de China Telecom, Tianyi No.1 2022 este un smartphone cu un mod de criptare cuantică și o cartelă SIM specială care poate cripta și decripta apelurile vocale pe un telefon folosind distribuția cheilor cuantice, informează Science Daily.

În 2021, gigantul telecom și startup-ul QuantumCTeck au format un joint-venture pentru a dezvolta comunicațiile cuantice și a aduce know-how-ul revoluționar pe piață.

Oamenii de știință chinezi, dintre care unii au făcut parte din echipa fondatoare QuantumCTeck, au testat distribuția cheilor cuantice folosind primul satelit cuantic din lume, Micius, lansat în august 2016.

Spre deosebire de criptografia tradițională, tehnologia folosește fotoni unici în stări de superpoziție cuantică în care cheia este încorporată pentru a garanta securitatea necondiționată între părți.

Superpoziția cuantică este un principiu fundamental al mecanicii cuantice care afirmă că, la fel ca undele din fizica clasică, oricare două sau mai multe stări cuantice pot fi puse împreună.

Astfel, mesajul este „invulnerabil”, deoarece orice încercare de a intercepta cheia va fi imediat cunoscută atât expeditorului, cât și destinatarului vizat.

„Atunci când un utilizator inițiază o discuție protejată cuantic, o cheie secretă va fi generată aleatoriu pentru a-i verifica identitatea”, a declarat Zhang Rutong, inginer la QuantumCTeck. „După verificare, rețeaua cuantică va genera o nouă cheie în timp real pentru criptarea datelor vocale.”

„Cheia este generată aleatoriu, este dificil de spart și este resetată imediat după apel”, a adăugat Zhang.

Serviciul este disponibil atunci când atât expeditorii, cât și destinatarii utilizează un telefon cuantic.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole