Cine a fost Sfânta Filofteia, ocrotitoarea Țării Românești, și cum au ajuns moaștele ei la Curtea de Argeș

Publicat: 07 dec. 2020, 08:30, de Ziarul Puterea, în Cultură , ? cititori
Cine a fost Sfânta Filofteia, ocrotitoarea Țării Românești, și cum au ajuns moaștele ei la Curtea de Argeș
Cine a fost Sfânta Filofteia

Pe 7 decembrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Filofteia, mucenița considerată ocrotitoarea Țării Românești și ale cărei moaște se găsesc la Mănăstirea de la Curtea de Argeș încă din secolul XIV.

Cu toate că multă lume a auzit de ea, puțini sunt cei care știu cine a fost Sfânta Filofteia și cum a ajuns aceasta să fie considerată ocrotitoarea Țării Românești, deși nu este originară de pe aceste meleaguri.

Viața Sfintei Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Ea s-a născut în apropiere de orașul Veliko Târnovo, într-o familie de țărani. Pe când era foarte mică, mama sa a murit, iar fata a rămas orfană.

Tatăl ei s-a recăsătorit, iar mama vitregă nu o iubea pe Filofteia și făcea tot posibilul să o certe și să-l facă și pe soțul ei să aibă aceeași atitudine.

Filofteia era o fată foarte credincioasă și milostivă, care obișnuia să le împartă săracilor și flămânzilor hainele și mâncarea ei.

Într-o zi, a făcut acest lucru cu mâncarea pe care mama vitregă i-a dat-o să i-o ducă tatălui său pe câmp. Aflând ce a făcut fiica sa, bărbatul s-a supărat și a început să o bată. Iar într-un moment de furie a aruncat după ea cu toporul pe care îl avea la brâu. În urma loviturii, fata care avea doar 12 ani, a murit pe loc, potrivit doxologia.ro.

Tradiția spune că în acel moment trupul Filofteii a fost cuprins de o lumină puternică, iar tatăl ei și-a revenit în fire și a vrut să se apropie de ea, dar nu a putut. Speriat a fugit în oraș și a chemat conducătorii bisericii să vadă minunea, dar nimeni nu a reușit să ridice trupul fetei, care a devenit foarte greu.

Tatăl ei și cei care îl ajutau au început să numească țările, mănăstirile, bisericile pentru a găsi un loc în care Filofteia ar vrea să se odihnească. Atunci când a spus numele Bisericii Domnești din Târgul Argeș-ului, proaspăt construită de Negru Vodă, trupul ei a devenit mult mai ușor.

Oamenii i-au trimis scrisoare lui Radu Vodă, cel poreclit Negru, care a venit cu alai mare pentru a lua trupul și a-l duce peste Dunăre în Țara Românească. Le-a așezat în Biserica Domnească unde au stat până când a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeș de către Neagoe Basarab, acolo unde se află și astăzi.

Adevărul istoric despre moaștele Sfintei Filofteia

Istoricii au descoperit o serie de documente care arată că moaștele Sfintei Filofteia au rămas în Bulgaria până la sfârșitul secolului XIV, când Târnovo a fost ocupat de turci, iar pentru a fi protejate au fost duse la Vidin. Ulterior, conducătorii orașului le-au dat în dar domnitorului Mircea cel Bătrân, care le așază în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș.

De-a lungul timpului, moaștele au fost mutate în mai multe biserici, dar au fost duse de fiecare dată înapoi la Curtea de Argeș, iar numele Sfintei Mucenițe Filofteia este legat de cel al acestui oraș.

Sfânta Filofteia, ocrotitoarea Țării Românești

Sfânta Filofteia a devenit ocrotitoarea Țării Românești, iar moaștele sale au fost cinstite de-a lungul anilor, iar mulți credincioși participă în fiecare an la pelerinajele organizate la Curtea de Argeș. În situații de calamitate, mai ales pe timp de secetă, s-au făcut procesiuni în țară cu moaștele muceniței.

Citește și: