Cine a fost Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Publicat: 30 nov. 2020, 08:00, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cine a fost Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Românii celebrează pe 30 noiembrie sărbătoarea Sfântul Andrei, zi care marchează, totodată, și ultima zi de toamnă din an. În calendarul popular, Sfântul Andrei este cunoscută și sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă sau Gadinetul Șchiop.

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe tărâmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. El era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

Conform Evangheliei după Ioan, înainte de a deveni ucenic al lui Iisus Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. El a decis să î-L urmeze pe Hristos în momentul în care Sfântul Ioan a rostit cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Totuși, chemarea sa la apostolie a fost făcută mai târziu.

„Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galilei, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis << Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, de îndată lăsând mrejele, au mers după El>>”- (Matei, 4, 18-20).

Cum a murit Sfântul Andrei

Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Conform creștinortodox.ro, deși se spune că Apostolul Andrei a murit pe o cruce în formă de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Totuși, nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici îl fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor initiate de Domițian (81-96).

Moaștele Sfântului Andrei au fost așezate, în anul 357, în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfințirii acestei biserici.  Ulterior, Cardinalul Petru de Capua a dus moaștele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi. În timpul Cruciadei a IV-a, în vremea papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras, în biserica cu hramul Sfântului Andrei.

Sântul Andrei, Ocrotitorul României

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc. Ulterior, în 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Atunci, data de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din anul 2012 această zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Pe 23 noiembrie 2018 în România a fost adusă mâna Sfântului Apostol Andrei de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române. Ea a fost adusă în țară cu prilejul sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Peștera Sfântului Andrei

Se crede că Sfântul Andrei a viețuit, cât timp a fost pe teritoriul românesc, într-o peșteră aflată la patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. Aici se află o biserică, în care într-o nișă, este un pat scobit initial în piatră despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei.

În anul 1944, această Peșteră a fost transformată într-o biserică, însă la scurt timp după aceasta, trupele rusești invadatoare au distrus-o. De abia în 1990 biserica a fost refăcuta și redată cultului.

Numele Sfântului Andrei, legat de lupi

Se susține că acest nume, Apostolul Andrei, este legat de lupi. Apostolul Lupilor derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc în 2020

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele două mari praznice din timpul Postului Crăciunului, iar cu această ocazie, credincioșii care țin post, au dezlegare la pește și vin.

De menționat faptul că ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este motiv de sărbătoare pentru sute de mii de români care poartă numele de Andrei, Andreea și alte derivate.

De asemenea, în fiecare an, la Peștera Sf Andrei din județul Constanța, mii de credincioși mergeau în pelerinaj. Anul acesta, din cauza pandemiei, pelerinajul a fost interzis, iar acest lucru a dus la izbucnirea unui scandal de proporții.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a cerut în instanță ridicarea restricțiilor pentru a se putea organiza pelerinajul, dar judecătorii de la Tribunalul Constanța au respins acțiunea și au decis că pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc.