Cine „dansează” mai bine cu lupii? Scandal între fermieri și activiști de mediu, în Spania

Autoritățile spaniole au luat decizia de a interzice vânătoarea de lupi în zonele rurale din nordul ţării. Acest lucru a iscat un scandal care nu pare a se stinge prea curând.

Cu începere din anii 1960, populaţia de lupi iberici şi-a revenit de la câteva sute de exemplare la un număr estimat la 1.500-2.000 de exemplare iar peste 90% din populaţia de lupi este concentrată în nordul ţării.

Potrivit unei decizii adoptată ministerul spaniol al Mediului, zona de protecţie pentru lupul iberic existentă în sudul Spaniei va fi extinsă şi la nord de râul Duero, unde până acum era permisă vânătoarea controlată.

Fermieri versus apărători ai mediului

Interzicerea vânătorii de lupi a crescut tensiunile între agricultori şi cei care luptă pentru conservarea mediului. Mai precis, îşi apără mijloacele de subzistenţă, iar apărătorii mediului salută interzicerea vânătorii, potrivit Reuters.

Credem că este vorba de un mare succes. Este un act legislativ care va garanta că specii importante pentru mediul nostru nu vor dispărea„, spune Nerea Larrabe, care gestionează refugiul pentru animale Basondo din Ţara Bascilor, unde în scurt timp va fi interzisă vânarea lupii.

S-au adaptat la traiul cu lupii

Lupii ajută la ţinerea sub control a faunei locale dar în acelaşi timp ucid anual aproximativ 15.000 de animale din fermele din Spania, susţine Asociaţia fermierilor COAG.

„Există un conflict. Dacă lupii ar ucide doar cerbi, mistreţi şi iepuri ar fi bine, atunci nu ar fi o problemă”, spune un medic veterinar din oraşul Errigoiti din Ţara Bascilor.

Fermierii din unele regiuni s-au adaptat la traiul cu lupii, ridicând garduri înalte pentru a-şi proteja turmele. Însă ei cred că creşterea intensivă a animalelor în Ţara Bascilor, care permite ovinelor să umble libere pe mari suprafeţe, nu este compatibilă cu creşterea populaţiei de lupi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...