„Mâna omului care a sfâșiat gâtul dușmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată”. Cine a transmis mesajul pentru atacatorul lui Salman Rushdie

Mai multe ziare iraniene l-au lăudat sâmbătă pe atacatorul care l-a rănit grav pe autorul Salman Rushdie, al cărui roman „Versetele satanice” a atras din 1989 amenințări cu moartea din Iran, potrivit Reuters.

Nu a existat încă o reacție oficială în Iran la atacul asupra lui Rushdie, care a fost înjunghiat în gât, în timp ce era pe scenă la o prelegere în statul New York. Cu toate acestea, ziarul Kayhan, al cărui redactor-șef este numit de liderul suprem al Iranului Ali Khamenei, a scris:

Liderul revoluției islamice din Iran din 1979, regretatul ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa sau edict religios, în 1989, prin care le-a cerut musulmanilor din întreaga lume să-l omoare pe autorul născut în India, după ce cartea sa a fost condamnată ca fiind o blasfemie.

În 2019, Twitter a suspendat contul lui Khamenei din cauza unui tweet care spunea că fatwa lui Khomeini împotriva lui Rushdie este „solidă și irevocabilă”. Site-ul de știri Asr Iran a publicat sâmbătă un citat adesea citat de Khamenei, care spunea că „săgeata” trasă de Khomeini „va lovi într-o zi ținta”.

O organizație religioasă iraniană bogată a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari oricui a executat fatwa lui Khomeini. A crescut suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.

Cotidianul Khorasan a purtat titlul: „Satana în drum spre iad”.

Cine este atacatorul

Poliția din New York l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un tânăr de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care cumpărase un permis la eveniment de la Instituția Chautauqua. Nu a fost stabilit niciun motiv pentru atac.

Rushdie era pe ventilator și nu a putut vorbi vineri seara după incidentul condamnat de scriitori și politicieni din întreaga lume ca un atac la libertatea de exprimare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole