Cine este directorul Adrian Criț căruia i se cere demisia de către angajații STB

La ora actuală, Bucureștiul este paralizat de protestul spontan al angajaților STB, care cer măriri de salarii și condiții mai bune de muncă. Ca atare, 1.450 de autobuze, troleibuze și tramvaie au rămas în depouri și autobaze, iar directorul STB, Adrian Criț, acuză liderii de sindicat că au interese ascunse și amenință cu plângeri penale. Dar cine este Adrian Criț și cine-l susține?

Numirea surprinzătoare a lui Nicușor Dan

La jumătatea lunii martie a anului trecut, edilul general al Capitalei Nicușor Dan a impus la Societatea de Transport Bucureşti pe omul Ancăi Boagiu și al PSD, dar creditat de omul de afaceri arădean Valer Blidar. 

Numirea acestuia a fost la aceea vreme oarecum surprinzătoare întrucât acesta a mai fost la conducerea transportului bucureștean, fiind ejectat chiar de către consilierii partidului care făcea parte.

Adrian Criț dat afară în 2011 de la RATB, recuperat de Nicușor Dan în 2021 pentru STB

Pe 8 noiembrie 2011, Adrian Criț, omul susținut și garantat la acea vreme de Anca Boagiu, era revocat de consilierii municipali, majoritatea fiind PDL ca și Criț, din funcția de președinte al Consiliului de Administratie al fostei Regii Autonome de Transport București (RATB), acuzând că nu ar fi dus la bun sfârșit mai multe proiecte la care s-a angajat. 

Președintele de ședință de la aceea vreme al Consiliului General al Municipiului București (CGMB), Călin Murg, declara atunci că schimbarea din funcție a lui Adrian Criț a fost propusă de Consiliul de Administrație al RATB, care a motivat că acesta nu a îndeplinit mai multe proiecte la care se angajase și nu a gestionat bine greva de la RATB din acest an. 

Atunci Călin Murg a spus că membrii Consiliului de Administrație al RATB au dat ca exemplu proiectul cu ramele de tramvai care erau foarte scumpe. Trebuie precizat că Adrian Criț a fost desemnat reprezentant în Consiliul de Administrație al RATB în 6 martie 2009, de către CGMB, iar în iunie 2010, el a fost numit la conducerea RATB, în locul lui Gheorghe Aron.

Dar, imediat după demiterea de la RATB, Criț a fost recuperat de către PDL fiind numit director general și președinte al consiliului de conducere al nou înființatei Autorității Metropolitane de Transport București (AMTB) din subordinea Ministerului Transporturilor condus la aceea vreme de Anca Boagiu.

Creditul cu schepsis

În luna martie 2011, Revista Kamikaze scria că Adrian Criț a luat un credit de 250.000 RON de la Banca Comercială Feroviară (BCF) al cărui proprietar, Valer Blidar, deține și societatea Astra Vagoane Călători SA  Arad care a semnat cu RATB un contract de 600 de milioane de euro pentru construcția de tramvaie.

După anunțarea lui Adrian Criț la conducerea STB, edilul general Nicușor Dan declara tocmai despre tramvaiele care urmează să fie achiziționate de la Valer Blidar: „Pe achiziţia de tramvaie am făcut nişte paşi înainte, aici avem banii, avem fondurile europene, avem contract semnat pe fondurile europene, avem contract de cofinanţare semnat cu BCR. problema este că, din vina fostei administraţii, contractul nu s-a semnat în 2019, când ar fi trebuit, s-a atribuit acelei firme turceşti, ştiţi bine toată povestea, a fost un litigiu la CNSC, după aceea la Curtea de Apel Bucureşti, administraţia a pierdut timpul şi preţurile au sărit. Au fost două clarificări pe care Astra Arad le-a solicitat ANAP-ului pentru posibilitatea de modificare a contractului de achiziţie. Suntem în curs cu o a treia clarificare şi, în măsura în care ANAP-ul ne dă undă verde, sunt destul de optimist că vom putea semna contractul cu Astra. Dacă fosta administraţie nu s-ar fi încăpăţânat să dea în mod nelegal contractul firmei din Turcia, în momentul ăsta am fi avut tramvaie noi în Bucureşti, care ar fi început să circule. Aşa probabil că o să le avem în vara anului viitor”.

La vremuri noi, tot noi, dar cu haine noi!

Cine era dat afară în 2011 de la RATB pentru proiectul cu ramele de tramvai care erau foarte scumpe? Adrian Criț. Pe cine a numit Nicușor Dan la conducerea STB anunțând că va semna contractul cu Astra Arad? Pe Adrian Criț.

Tocmai cel care, timp ce cinci ani a fost consilierul directorului general impus PSD și Liviu Dragnea la RAR- George Dincă, și care a luat credit de la banca lui Blidar! Cine a sărit azi în apărarea lui Adrian Criț?

Nicușor Dan Primarul Capitalei a declarat azi dimineață întrebat ce se poate face pentru a opri greva STB, că „nu poți să paralizezi un oraș pentru a cere demiterea directorului STB”. Adică, la vremuri noi, tot noi, dar cu haine noi!

Mai multe articole...

Cele mai citite articole