Cine este fermierul din Brăila care exportă lucernă la arabi. Ce i-a promis ministrul Agriculturii

Publicat: 07 mart. 2024, 20:20, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Cine este fermierul din Brăila care exportă lucernă la arabi. Ce i-a promis ministrul Agriculturii

Un fermier din județul Brăila a reușit să exporte lucernă în țările arabe, unde este cerere mare. După ce a investit într-o fabrică de procesare a lucernei în localitatea Dropia, acum, agricultorul Vasile Priceputu vrea să construiască și o fabrică de nutrețuri combinate, care să asigure hrana pentru o fermă proprie de animale.

A primit și o veste bună de la ministrul Agriculturii Florin Barbu, care a efectuat, joi, o vizită de lucru la trei obiective de investiții din județul Brăila: stația de repompare SRPA Spiru Haret, ferma de procesare lucernă de la Dropia și o fermă de vaci de lapte.

Prezent la Dropia, ministrul Agriculturii a afirmat că prin Planul Național Strategic se dorește finanțarea achiziției de animale, fapt care va contribui la dezvoltarea și modernizarea zootehniei în România. O veste bună mai mult decât bună pentru toți cei care doresc să investească în zootehnie, un sector aflat în declin de ceva vreme

Fabrică de deshidratare a fânului de lucernă la Dropia

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a vizitat, joi, ferma de colectare, procesare, depozitare și comercializare lucernă din zona Însurăței-Dropia, județul Brăila.

Cel care a realizat această investiție este fermierul Vasile Priceputu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor, cea mai mare confederaţie patronală din sud-estul Europei.

„În urmă cu doi ani, fermierul a pus bazele unei fabrici de deshidratare a fânului de lucernă, cu o capacitate de producție de 25.000-45.000 tone/an, valoarea totală a investiției ridicându-se la 3,6 milioane de euro, din care 1,8 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă, investiția fiind realizată pe terenul deținut de societate. Obiectivul de investiții a fost finalizat cu ajutorul fondurilor europene, accesate prin sM 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală”, informează Ministerul Agriculturii.

Proiectul prevede achiziția a 85% din lucernă de la fermierii din zonele învecinate care o cultivă, aceștia primind sămânța și inputurile de la Vasile Priceputu, administratorul firmei Pricons Agriculture.

Având în vedere că o mare parte din cantitatea de lucernă produsă și procesată este livrată către export, fermierul urmărește construirea unei fabrici de nutrețuri combinate care să deservească 50% capacității proprii de creștere a animalelor, cât și fermieri care activează în sectorul zootehnic. În acest context, ministrul a afirmat că prin PNS se dorește finanțarea achiziției de animale, fapt ce va contribui la dezvoltarea și modernizarea zootehniei în România”, mai arată MADR.

Primele exporturi ale producției realizate la fabrica de la Dropia au fost realizate în Qatar, în 2023.

Tot în județul Brăila se află și cel mai mare producător și exportator român de lucernă, Agricost, companie controlată de Al Dahra Agricost. Arabii administrează în Insula Mare a Brăilei o megaexploataţie agricolă de 56.000 hectare din IMB.